Zašto je u Srbiji teško napraviti dobru aplikaciju za turističke agencije i kako mi to uspevamo

Travelcollab platforma je zamišljena kao aplikacija koja će pomoći svojim korisnicima da se izbore sa informacionim i birokratskim problemima u srpskom turizmu te da im omogući da vreme koje uštede na birokratiji ulože u prodaju, marketing i ostale pametnije stvari i na taj način odvrate napad “internet” i ostale konkurencije.

Korišćenje aplikacije donosi pamćenje podataka o putnicima, aranžmanima, uplatama, kreiranje brendirane i zakonski uredne dokumentacije, dostupnost podataka sa bilo kojeg mesta u bilo koje vreme. Sa druge strane menadžmentu donosi realtime analitiku poslovanja i zaposlenih, sve informacije na jedan klik – broj prodatih aranžmana u određenom periodu, pregled polazaka, provizije, pregled dugovanja, uplata… Pogledajte šta to korisnici Travelcollab-a imaju što drugi nemaju Šta to korisnici Travelcollaba imaju u 2018 godini što druge agencije nemaju?

Osnovna verzija Travelcollab aplikacije je besplatna.

Međutim u Srbiji postoji preko 800 turističkih agencija. Praktično svaka agencija ima neki svoj prioritet kad je dokumentacija u pitanju, svoju naviku i način rada. Otud je čest slučaj da po prezentaciji Travelcollab platforme određenoj agenciji, od te agencije čujemo ogromne pohvale ali da im fali samo još “ta funkcionalnost” da bi mogli da je koriste odnosno da ne bi morali da vode poslovanje na 2 mesta. Te funkcionalnosti se uglavnom odnose na birokratske i knjigovodstvene delove aplikacije za koje je prilično teško pronaći entuzijazam za izradu. Takođe, s obzirom da je Srbija prilično malo tržište, developerskim kompanijama koje su sposobne da razvijaju najmoderniju tehnologiju koja se poklapa sa srpskim zakonima i knjigovodstvom se ne isplati da ulažu u razvoj iste.

Okolnosti zbog kojih u Srbiji ne postoji moderna aplikacija za vođenje turističkih agencija:

  1. Srbija je previše malo tržište sa komplikovanim zakonskim propisima kada je turizam u pitanju te nije isplativo ulagati u aplikaciju koja će tehnološki pokriti te propise. Primer komplikovanih i nerazumljivih zakonskih propisa možete videti u tekstu: “Primeri nejasnoća i tumačenja pravilnika u srpskom turizmu
  2. Cena razvoja(cena programerskog radnog sata): S obzirom na komplikovanost zakona i knjigovodstva, potreban je veliki broj programerskih radnih sati da bi se zadovoljavajuća aplikacija sprovela u delo. Ipak, Srbija je trenutno jedna od najboljih “outsorce” zemalja u kojima strane kompanije otvaraju svoja razvojna odelenja i zapošljavaju programere. Takoreći u Srbiji vlada prava pomama za dobrim programerima čiji radni sat se kreće između 15-20 eur. Primer plata programera možete pročitati u sledećem Blicovom tekstu: “Prosečna plata programera u Srbiji 210.000 din“. Praktično je nemoguće naći dobar razvojni tim kojem se isplati da radi na komplikovanom proizvodu za srpsko tržište. 

Pre Travelcollab aplikacije na tržištu je postojao i još uvek postoji jedno od boljih rešenja www.magelanapp.rs koji iz gore navedenih razloga prestaje sa razvojem aplikacije. Jednostavno developerima ove aplikacije se nije isplatilo da prate zakonske promene u srpskom turizmu.

Travelcollab nailazi na iste probleme kao MagelanApp ali smo mi odlučili da se borimo sa njima.

Posle prvih godinu dana shvatili smo da moramo pomoći našim korisnicima da dobiju “tu funkcionalnost” koja im fali a koje mi nismo bili u stanju da predvidimo i kreiramo.

Zato uvodimo 2 nova rešenja – “Travelcollab Shop” i “Travelcollab Custom” o kojima detaljnije možete pročitati u tekstu: “Kako da prilagodite Travelcollab svojoj agenciji i dobijete posebne funkcije“. Ova rešenja trebaju da obezbede dugotrajni rad aplikacije i učine aplikaciju otpornom i spremnom na sve buduće prepreke i promene koje poslovanje u Srbiji može da priredi.