Zašto je Travelcollab besplatan?

Zato što je prioritet da agencijama omogućimo da po svaku cenu poboljšaju svoje poslovanje i iskoriste napredak tehnologije za odbranu svoje branše od konkurencije. Nije nam cilj da kreiramo rešenja za industriju koja umire – što se ponekad može čuti za agencijsko i subagentsko poslovanje u turizmu. Ali ono ne umire. Samo evoluira i menja se kao i svaki biznis u istoriji čovečanstva. (U Srbiji postoji trenutno preko 800 turističkih agencija, dok se nove agencije otvaraju istim tempom kao i ranijih godina.) 
Ma koliko da se seljak razume u poljoprivredu ako ne zameni svog vranca traktorom i kofu sa vodom sistemom za navodnjavanje – egzistencija će mu biti ugrožena. Takva je situacija i u srpskom agencijskom poslovanju trenutno – ono evoluira, ko bude bio sposoban da se prilagodi preživeće i prilično lepo živeće, ko ne bude bio – pričaće kako je nekad bilo lepše vreme.

Sa druge strane da bi Travelcollab napredovao, rastao i evoluirao – potreban mu je konstantan rast novih i aktivnih korisnika. Kao i u turizam, i tržište softvera evoluira. Više nije isplativo napraviti skup softer koji će koristiti par firmi, potrebno je napraviti dobar softver koji će većina tržišta prihvatiti i koji će na taj način postati standard na tržištu i potpora svojim korisnicima. Samo na taj način softver može postati održiv na duge staze. Travelcollab zato mora da bude besplatan jer u trenutku kada ga predstavljamo određenoj agenciji mi ne znamo da li toj agenciji poslovanje u datom trenutku opada ili raste, da li je već preopterećena troškovima ili nije. Ne želimo da gubimo korisnike zato što smo im preveliki namet. Želimo da im pomognemo. Ako u tome uspemo – postoji šansa da će u budućnosti njihovo poslovanje narasti i da će im se svideti super cool funkcionalnosti koje ćemo nuditi u “Travelcollab shop-u“, da će ih kupiti te će na taj način i oni nama pomoći da nastavimo sa razvojem aplikacije. Na ovaj način mi branimo naše korisnike i oni brane nas.

Da li agencije koje nas koriste uspevaju da poboljšaju svoje poslovanje i prodaju!?

Iako vlada mišljenje da internet, društvene mreže, booking.com ugrožavaju poslovanje srpskih agencija, mi imamo opipljive dokaze da agencije koje znaju da koriste alate kao što su marketing, SEO, UX, društvene mreže, fizičku i online prodaju… konstantno povećavaju svoju prodaju jer su u stanju da personalizuju svoj proizvod i uslugu i predstave je užoj ciljnoj grupi od na primer bookinga.com-a. 
Na slici ispod možete videti upoređene brojke vezane za prodaju jedne od naših agencija korisnica iz januara 2017 godine i iz januara 2018 godine. Procenite sami. (agencija je odobrila prikaz ovih podataka). 

Da li smo mi zaslužni za gore navedene brojke? Nismo. Zaslužna je agencija, njihov marketing i prodaja i njihovi ljudi. Da li je roditelj zaslužan za uspeh svoga deteta? Po nama – nije. Dete je samo zaslužno za svoje rezultate u životu, ali roditeljima treba biti zahvalno zato što su mu omogućili fer poziciju u društvu i dobru podlogu da na njoj te rezultate pravi. Takav odnos sa svojim korisnicima gradimo i mi u Travelcollab-u. Želimo da im damo temelj i fer poziciju iz koje mogu da grade svoje biznise i da se ne osećaju ugroženo kada se pojave “bogata” deca iz komšiluka ili inostranstva.
Zato nam je srce puno kada naši korisnici tu podršku prepoznaju i na njoj se zahvale kao u tekstu ispod (kliknite na sliku za odlazak na tekst).

Da li smo savršeni?

Nismo. Mi kao i naši korisnici poslujemo u Srbiji. Sve šanse su uprte protiv nas – od malog tržišta do zakonskih regulativa koje regulišu naše poslovanje ali ne i poslovanje konkurencije koja prodaje svoje usluge na našem tržištu(najčešće preko interneta). Pročitajte: “Zašto je teško napraviti modernu aplikaciju za turističke agencije u Srbiji“. Međutim ako Nole može da leši Federara i Nadala, možemo i mi Booking.com.

Trenutno nemamo nijedan drugi problem osim tempa razvoja aplikacije. Aplikacija se poboljšava iz dana u dan i imamo rastući broj korisnika. Ono što želimo je da ceo proces ubrzamo ne bi li naši korisnici imali kompletniju potporu svom biznisu. Zato nam je potrebna podrška u vidu poverenja i strpljenja naših korisnika na kojoj smo im od sveg srca zahvalni. Ako imaju vremena da nas pohvale kao koleginica iz agencije RioTravel iz Bora, to će nam takođe dosta značiti.

Ono što nam je od posebne važnosti i na čemu smo takođe zahvalni su preporuke naših postojećih korisnika. Dobijamo nove korisnike uz komentar da su dobili preporuku od nekog njihovog kolege a našeg korisnika. Ovo nam je od ogromnog značaja jer na ovaj način naši postojeći korisnici pomažu da povećamo broj novih korisnika i na taj način obezbedimo funkcionisanje i razvoj aplikacije na duge staze.