Šta je upit?

“Hej pogledaj mi za Grčku, Hanioti sredinom avgusta da ima nešto malo lepše za mene, Andreu i Saru… Da je blizu mora, da se ne cimamo mnogo… Ako ne znaš šta ćeš, vidi mi Grand Victoria hotel, čuo sam da je on super. Našim kolima idemo…” 
Marko S. u kafiću. Marko je do sad imao 7 upita, od toga je 6 puta napravio kupovinu.

“Jel ima nešto za more, tamo sredinom, krajem septembra.?”
Rade V. u prostorijama agencije. Rade je 9 puta izvršio upit, nijednom nije izvršio kupovinu.

“Dobar dan, imate li aranžman za Španiju, Ljoret De Mar ili Majorka, početkom jula, avionom. Za mene, muža i dvoje maloletne dece.”
Snežana V. u prostorijama agencije, petak 14h popodne, april. Snežana je prvi put izvršila upit.

“Zdravo, kolko je karta iz Niša ili Beograda, do Bazela, da krenemo oko 20 – 25 decembra, da ostanem tamo 5-6 dana i da se vraćamo, ja i Višnja. Povratna. “
Nemanja L. putem fejsbuka. Nemanja je do sad imao 4 upita, jednom je napravio kupovinu.

Sve gore navedeno su upiti.

Upit je izražena namera/želja stranke za putovanjem, koja je upućena vama na saznanje, da po kriterijuma upita (destinacija, termini, broj osoba…) ponudite odgovarajuća rešenja.

Gore navedeni upiti sigurno nisu isti, ali imaju iste elemente – ko ih je postavio, u vezi cega je upit, pa smo elemente upita podelili na nekoliko kategorija:

Kupac – ko je postavio upit
Kategorija – u vezi čega je upit – aranžman, samo smeštaj, avio karta, autobuska karta, putno osiguranje, drugo…
Destinacija – za koja mesta je kupac zainteresovan
Datumi – termini putovanja za koje je kupac zainteresovan
Broj osoba – struktura i broj osoba koje putuju, odrasli, maloletna deca itd…
Opis upita – ostali detalji u vezi upita – preferencije smeštaja, prevoza, razne napomene itd…
Izvor upita – odakle je upit došao – kako je nastao u smislu, stranka je dosla u agenciju, zvala telefonom, pustila poruku na fejsu, na viberu, popunila formular na vašem sajtu, poslala mail itd…

Travelcollab omogućuje da sve ove upite, ma odakle došli  (facebook, agencija, telefon, viber, formular na sajtu…) automatski čuvate u Travelcollab tabeli,  da ih svi u vašoj agenciji vide i da njima istovremeno rade.
Upite možete prioritetizovati, tako da Marko koji već 6 godina putuje preko vas ima najveći prioritet, dok Rade koji svake godine traži jeftine aranžmane i nikad ništa nije uplatio, ima najmanji.

Na upitima možete zajednički raditi tako što svaki radnik u agenciji ispod upita može da komentariše – koju je agenciju organizatora gledao, šta je našao, kakve su cene, da li ima slobodnih mesta itd. Tako se neće dešavati da radnici u agenciji zovu iste agencije i dupliraju posao i može da se prati sam proces pretrage.

Bonus: predlog agencija u upitu:
Kada u polje destinacije unesete destinacije koje stranka želi, ispod tog polja ćete dobiti predlog agencija organizatora koje imaju tu destinaciju u ponudi. Agencije su poređane po tome koja daje najveću proviziju za datu destinaciju, a potom koja je generalno najbolja za saradnju u smislu da ima pregledan sajt sa lako razumljivim cenama, prikaz slobodnih kapaciteta je ogromna prednost…

Unos upita u bazu.

  1. Upite možete uneti ručno u bazu, posle logovanja, sa početne strane Travelcollab-a klikom na dugme “nov upit” i popunjavanjem potrebnih polja.
  2. Svaka agencija ima i javni link ka formularu za popunjavanje upita koji može da šeruje na svom sajtu, fejsbuku, tvitteru, instagramu, na forumima i bilo gde drugde i gde potencijalni kupci mogu sami da popune kriterijume upita i da pošalju u agenciju. Tako unet upit će se pojaviti u tabeli gde su i svi ostali upiti i pisaće vam odakle je došao.
  3. Aplikacija na telefonu. Subagente često sreću na ulici, u kafićima, na slavama itd. i pitaju o putnim informacijama. Iako to u nekoj meri nije primereno, često su to ljudi koje subagent poznaje i koji ne misle zlo, samo im je tako najlakše da pitaju. Subagent sada pomoću Travelcollab aplikacije na telefonu, može jako lako da zapamti taj upit u Travelcollab tabeli, da ga da svojim saradnicima na obradu ili da ga obradi kasnije kada bude bio u mogućnosti.