U poseti koleginici Jeleni iz Eos Travel-a Paraćin

Jelena – jedan od prvih  članova Travelcollab kluba, pa otud za nas  i jedan od najbitnijih članova –  jer nam je bezrezervno poklonila svoje poverenje a do toga je danas najteže doći. Tek što je klizećim startom uletela u aplikaciju počele su da stižu poruke sa Vibera od Jelene, sa Facebooka od Jelene, SMS od Jelene: “Uuuu ovo je super…!!”, “Hej, fali ovde ovo!”, “Ovde da dodate ono…!!”, “Svidja mi se maska… Samo se jedanput unose informacije, rezon je odličan!!” i još mnogo drugih poruka…  Razvojni tim Travelcollab-a se prvo malo uplašio – hoćemo li uspeti da postignemo sve što je Jelena u sekundi kucala 🙂 Ipak, Jelena nije nasumično bacala ideje, već su sve to bile logični sledovi nadogradnje sistema od kojih je većinu Travelcollab razvojni tim već imao u planu… Tako da je Jelena potvrdila da to profesionalcima zaista i treba, i time udahnula dodatni entuzijazam koji je definitivno ubrzao razvoj.
Otud, jedan od najlogičnijih sledećih koraka, bio je da napravimo modul “Podrška” gde svi korisnici mogu ostaviti pitanja, savete, zamerke i gde će im neko iz Travelcollab-a u najkraćem mogućem roku odgovoriti. Ovaj modul je u razvoju imao šifrovano ime “Jelenin modul” 🙂

Čim sam našao malo vremena, reših da skoknem do Paraćina i obiđem Jelenu i Eos Travel.

Dočekan sam više nego srdačno, u sred radnog vremena, što ponekad zna da bude i nezgodno jer treba posvetiti vreme i strankama. Ipak tu je Jelenina koleginica Beba koja to majstorski radi tako da je jedna simpatična stranka iz agencije izašla sa avionskom kartom i osmehom na licu… Za to vreme ja sam škljocao fotoaparatom po agenciji:

Prvo što sam primetio još kada sam ušao u agenciju je da je kancelarija ogromna i jako veselo dizajnirana te da bi joj na tome pozavideli i mnogi organizatori. Pošto je stranka uslužena, nastavili smo sa razgovorom koji se sastojao od prijateljski-kolegijalnog čavrljanja do ozbiljnih tema koje se tiču turizma, subagenture, informatike u turizmu itd.

Evo nekih Jeleninih odgovora na pitanja kao što su:

Kad si krenula da se baviš turizmom, kad otvorila sopstvenu agenciju i kako si to iznela?

“Počela davne 1999 godine, tako što sam izašla iz svoje “zone komfora” i upustila se novu delatnost-Turizam. U danu, jednom, već radim u turističkoj agenciji.
Izazov svakako, ali kada ste mladi, ništa nije ni teško, a ni nedostižno. Sreća je što i u turizmu se bez ekonomije ne može, pa je to iskustvo i iskustvo u medjunarodnoj špediciji dobro došlo kao početna osnova za nadogradjivanje profesije. E sada, sa godina sam uvidela da sam se ” primila” na turizam i sada nema pomoći.  To isto važi i za moje saradnike, koji takodje moraju da se “prime”. Bez te strasti, nema dobrog profesionalca.
2007-e sam se upustila u samostalne vode i evo ovog decembra ćemo slaviti 10 godina poslovanja Eos Travel -a, koje je te 2007-e delovalo tako daleko. Godine prolaze, i ja često kažem da se ponašam kao mladji referent, jer kada sam počela da radim veoma se cenio neko ko je dugo u branši,  samo ja zaboravljam da sam sada ja stariji kolega.  Turizam traži celog čoveka, i poznavanje materije se ne odnosi samo na turističku struku, ima tu psihologije, sociologije, istorije, geografije, prava, ekonomije naravno… U danu se prepliću sve veštine koje morate jednostavno da posedujete.

Šta misliš da je bitno u turizmu?

Onaj neophodan sastojak bez koga se ne može, je da jednostavno morate da volite ljude. To je stvarno nit koja povezuje nas sa putnicima. Bez toga svi zahtevi koje imamo  bi bili neshvaćeni jednostavno. Poštovati različitosti medju nama, zajedničke crte, ali i individualnost svakog putnika. Kada to iskreno izlazi iz vas, ne može da nema dobar feedbeck,  to jednostavno ne bi bilo prirodno. I naravno bude tu kao i u svakom poslu i zahvalnosti i kritike, anegdota i lekcija, ali uvek uz iskren i korektan odnos.  Sada već mogu da kažem da putnici i mi imamo istoriju, u ovom gradu živimo zajedno i tu smo za sve što je potrebno. I često u ovim “interesantnim” vremenima umem da kažem da su naš  kapital – naši putnici. Morate da “poznajete “svoje putnike i da im se posvetite.

Kako ti se čini Travelcollab aplikacija?

Smatram da je i glad za novim znanjima neophodna. Živimo u vremenu stalnih i sve bržih promena rekla bih, i to sve nam nameće novi zadatak, ići u korak sa tim naravno.  Kao neko ko je u svakodnevnom radu sa putnicima, i poznaje ceo prodajni ( robusno zvuči) proces, aplikacija Travellcollab za rad je neophodna, i upravo ovakva kakva se stvara, jer uzima u obzir  sve relevantne podatke za brz rad sa strankama uz minimalan unos podataka sa što više izlaznih dokumenata i izveštaja. Cilj je postignut, jer nam se papirologija stalno uvećava, što  ponekad smanjuje onu potrebnu dozu kreativnosti koju bi trebalo da imamo u radu sa klijentima, i istovremeno idemo u korak sa naprednim online poslovanjem i negovanjem stalnog kontakta sa  putnicima kroz savremene vidove komunikacije.

Na kraju posle dugog razgovora punog razumevanja, dogovorili smo se da ostanemo u kontaktu i da se obavezno vidimo na sajmu turizma gde će Jeca biti često viđena za našim štandom sa unutrašnje strane, jer po svemu sudeći, poznaje aplikaciju bolje i od nas samih koji smo je pravili 🙂

Ono čemu se mi nadamo je da će Jelena pomoću Travelcollab-a uspeti da brže i efikasnije usluži svoje putnike, da na njihova pitanja o dugovanjima, danima do polaska itd., odgovori na najbrži mogući način. Ubrzo će biti u mogućnosti da svojim putnicima na mail, Viber ili uz pomoć Fejsa pošalje link putem kojeg će oni i sami moći da imaju uvid u status i detalje svog aranžmana. Takođe se nadamo da će uz pomoću Travelcollab-ovog modula za čuvanje i rešavanje upita, povećati broj upita koji dolaze u njenu agenciju i da će te upite  dosta brže i u većem procentu pretvarati u prodaju. Ta brzina i kompletiranost Jelenine usluge treba da pomogne Eos agenciji da u budućnosti uzima najveći deo kolača koji pretstavlja broj putovanja kupljenih u Paraćinu a da u isto vreme smanji broj radnih sati u agenciji.

O agenciji:

web: www.eostravel.net
m
ail: [email protected]
tel: 381 35 570404
fax: 38135570404
mob:  +381 60 6008250
Adresa: Vojvode Mišića br. 31/3, Paraćin