Turistička marketing misterija – priča

Govori ministar Turizma – Turske, Bulent Akarcali.

2000tih godina Turska je imala turiste iz Nemačke ali ne u nekom značajnom broju. Pretpostavljam da je to zato što Turska za Nemce nije predstavljala rivijeru ili nešto “na nivou” .

Međutim jedne godine broj Nemačkih turista u Turskoj je znatno skočio, praktično se duplirao. Ministarstvu turizma je bilo milo ali ne i jasno – zašto. Hteli su da istraže o čemu je reč. Pozvali su Turskog ambasadora u Nemačkoj da istraži slučaj. Posle nekog vremena ambasador se javio sa “uzrokom”.

Poznati fudbalski trener iz Nemačke je trenirao neke fudbalske klubove u Turskoj. I dokoni paparaci su ga pratili gde god da je išao, kao što naši prate Sandru Afriku, Jelenu Kerleušu itd…

I znate već kako idu ti tekstovi – “Sandra Afrika namazala kremu na leđa”, “Sandra Afrika naručila kokakolu”, “Sandra Afrika izgorela na suncu”.

E, naslovnice u Nemačkoj žutoj štampi su bile sledećeg tipa: “Trener jeo brancina na Bosforu(SLIKA VIDEO)”, “(Trener skočio sa jahte nadomak Bodruma(SLIKA VIDEO)”, “(Trener pije vino u restoranu u centru Istanbula(SLIKA VIDEO)”… I tako, nehotice, paparaci su izreklamirali Tursku i skoro duplirali posetu iz Nemačke.

Takođe, ako neko nije znao šta znači “influenser” sada zna, kao da su oni postojali i pre instagrama… Influenser je jednostavno osoba koja ima kredibilitet i kojoj ljudi veruju i to se često ne može meriti followerima i lajkovima, jer je danas lako dobiti followere i lajkove ali kredibilitet malo teže…

Ko ima mudrosti, umeće ovu priču da primeni na svoj biznis – jer svako selo ima svog “trenera” iliti influensera .