Travelcollab na “Sajmu Turizma 2017”

Travelcollab je po prvi put učestvovao kao izlagač na “Sajmu Turizma 2017“. Utisci su takvi – da bismo, da možemo momentalno rezervisali učešće i za 2018, ipak moraćemo da popričekamo period prijave.
Prvi dan sajma počeo je u četvrtak u 10h ujutru. Posetioci su polako počeli da struje koridorima između štandova. S obzirom da prvi put nastupamo na sajmu, nismo imali predstavu kakva posećenost/zainteresovanost očekuje naš štand. Ne mogu reći da mi kroz glavu nije prošla misao “Hoće li uopšte neko svratiti za naš štand? Hoće li ljudi biti zainteresovani da čuju i vide ono što mi izlažemo?” Ta misao je živela do 10:30. Posle više nije bilo dileme 🙂

Oko pola 11, grupica simpatičnih raspoloženih ljudi, vukući kofere na točkiće, sa osmehom na licu ide pravo ka nama. Meni je lako izmamiti osmeh osmehom, pa eto i mene, “Ćao :)”…
– Gde si bre kolega, hoćeš sad da nam pokažeš to programče il da obiđemo šta trebamo pa da sačekamo prezentaciju u 4h? :).
Znali su ko smo i gde smo i koga da očekuju za štandom jer smo se potrudili da što više kolega pozovemo pismenim putem, šaljući im i ulaznice za sajam (koliko je bilo u našoj mogućnosti), zatim mailom poslatim na preko 600 adresa, i na kraju youtube videom kojim smo ih obavestili o našem nastupu.

Malo je reći da su subagenti srdačni i direktni ljudi. Takva im je struka, moraju da vole ljude i da znaju sa njima – bilo šta manje od toga, njihov posao bi im bio najveća noćna mora.

Inače, neke od subagenata na sajmu možete prepoznati po koferu na točkićima, nisu pošli na more direktno sa sajma, već su pošli da pokupe kataloge organizatora koje njihovi klijenti vole da listaju i koji znaju na kraju dana da se nakupe i na 50kg težine. Plan Travelcollab-a je da sledeće godine svojim korisnicima omogući bokseve na svom štandu gde će moći da odlože te kataloge, dok ne budu spremni da ih ponesu sa sajma.

Tako je bilo celog dana. Prilazili su ljudi, pitali, pričali, slušali. Neki su tražili da potpišemo ugovor, neki da plate… Kad im kažemo da je aplikacija besplatna, prvo ustuknu, ko u ovoj zemlji daje šta za “džabe”. Kad im objasnimo poslovni model i da pretplate ima ali nije obavezna ako je agencija suviše mala, ideja im se sviđa, jer ih aplikacija troškovno ne opterećuje – u slučaju da imaju manji promet posla, a opet im izuzetno pomaže u poslovanju i omogućuje da rastu.

Na žalost, jer prvi put izlažemo – danak neiskustvu, u početku nismo beležili proces razgovora, već smo na kraju razgovora razmenjivali vizit kartice i dogovarali dalji tok saradnje. Ipak vizit kartice su počele da se gomilaju a mi nismo bili potpuno sigurni čija je čija, pa je koleginica Jelena iz Eos Travela dala ideju da se po završetku razgovora slikamo sa ljudima držeći vizit kartice 🙂 ovo je bila jedna od boljih ideja. Žao nam je i što nismo snimali razgovore(neke jesmo), jer su se mogli čuti komentari koji su potvrđivali našu ideju, rad i trud: “Ovo je super!”, “Za nas je ovo otkrovenje sajma.”, “Ovo je fenomenalno.”

1-travelcollab-kolaz-001

Otkud ovi komentari? Pa zato što poznajemo proces prodaje u turizmu i jer smo stavili korisnika aplikacije -agenciju, radnika agencije u centar, a sve ostalo (aranžmane, putnike, avio karte, dugovanja, dane do polaska) oko njega, što bi rekli Ameri: “User centered” design.

U 16h popodne imali smo zakazanu prezentaciju aplikacije u velikoj konferencijskoj Sali na sajmu, na koju smo zamalo zakasnili jer nam je bilo slatko da pričamo sa kolegama koje su se raspitivale o aplikaciji na štandu, pa nikako da krenemo. Prezentacija je prošla super, što smo zaključili po broju kolega koji su posle prezentacije svratili do štanda zbog dodatnih pitanja.

Zašto se korisnicima sviđa aplikacija? Zato što im pomaže, zato što im daje šta im treba, olakšava im poslovne procese čije je olakšanje omogućila moderna tehnologija. A i pravimo konkurenciju naših korisnika ljubomornom 🙂

Deo korisnika je uključen i u sam razvoj aplikacije putem Facebook grupe i aktivno pomaže usavršavanje i završavanje prve faze. facebook.com/groups/travelcollabapp

Ono što nas je posebno obradovalo i iznenadilo je interesovanje agencija iz zemalja u okruženju kao i agencija organizatora. I jednima i drugima smo morali da kažemo da sačekaju, jer trenutno usavršavamo osnovnu verziju aplikacije namenjenu subagentima. Tim redosledom radimo jer su subgenti manje agencije te je lakše uvesti nove/moderne poslovne procese prvo kod njih i time testirati naša rešenja. Čim to bude bilo usavršeno, radimo na modulu koji će pokriti zemlje u okruženju i koji će samo morati da ima par izmena kod putnih dokumenata i valuta. Odmah potom u planu je i osposobljavanje aplikacije za vođenje i analitiku poslovanja organizatora.

Ipak iako je aplikacija besplatna, mi ne svrstavamo sve korisnike u isti koš. Uslovi korišćenja će se menjati ali ne za korisnike koji su trenutno u aplikaciji, odnosno pod kojim uslovima  je korisnik/agencija ušla u aplikaciju, pod tim uslovima i ostaje.

Aplikacija posle mesec dana postojanja, trenutno ima 40 agencija u sistemu i 115 korisnika, koji će zauvek imati jedan besplatan nalog, i ostale obećane uslove. Pod tim uslovima će moći još neko vreme da se uđe u aplikaciju.
Kada tim Travelcollab-a proceni da je aplikacija dovoljno unapređena i spremna  i konkurenta za tržište, uslovi za nove korisnike će biti pooštreni. Zašto? Zato što želimo da zaštitimo naše prvobitne korisnike  koji su nam poklonili poverenje kada je bilo najbitnije, od njihove konkurencije. Takođe i iz ekonomskih razloga jer smo svesni da će za naš proizvod u jednom trenutku mnogi biti spremni skupo da plate.

Iako aplikacija pomaže poslovanje na tehnički način, ideja Travelcollab-a je da  svojim korisnicima pomogne na svaki način, pružanjem korisnih informacija bilo kroz samu aplikaciju ili van nje. Otud evo informacije koja turističkim profesionalcima može biti od koristi. Reč je o ceni izlaganja na sajmu turizma, za koju verujemo da interesuje sve turističke radnike, bilo da planiraju ili ne planiraju izlaganje na sajmu. Izvolte 😉

Travelcollab je štand rezervisao u novembru. Štand naše veličine, 12 kvadrata, koštao nas je oko 110.000din, dobili smo i mali popust jer smo platili unapred. Tu se misli na zakup prostora za sva 4 dana i izgradnju štanda. Štand nam je izgradio sajam, najprostiji model. Da smo hteli neki drugačiji,  morali bi da platimo odobrenje projekta 250e a onda bi mogla da nam ga izgradi neka druga firma.

Sajam u izgradnji:

Postere i banere koji su bili na štandu, ištampala nam je kopirnica http://copystudio.rs/ koja se nalazi preko puta ETFa u Beogradu. Dobra stvar je što rade do 10 uveče i sve su uspeli da nam urade u sredu, dan pred sajam od 20 do 22h uveče, jer smo mi kasnili sa dizajnom.
Baneri i posteri su nas koštali 11.000din.
Flajeri i vizit karte još 10.000din.

Cena personala za rad na sajmu se obično kreće po osobi, od 25 evra po danu, pa tako je neka osnovna cena 100eur za 4 dana.

Dakle ukupna cena izlaganja na sajmu je iznosila:
Zakup štanda: 110.000din
Brendiranje: 11.000din
Promo materijal: 10.000din
Personal: 12.000din
Poklon karte: 10.000din
Zakzp konf. sale: 17.000din
Ukupno: 170.000din

Sada okvirno znate koliko se kreće neka najmanja cena izlaganja na sajmu, te se nadam da će vam pomoći u nekim vašim planovima i širenju i promosvisanju vašeg poslovanja.

Do sledećeg čitanja, pozdrav od Travelcollab tima 😉

Specijalnu zahvalnost dugujemo ekipi iz Limos4.net-a koji su nam pomogli pri realizaciji dela projekta vezanog za izlaganje na sajmu.