Top 5 programa za turističku agenciju

Evo nekoliko predloga programa za turističke agencije koje vam umnogome mogu olakšati posao. Postoji više dobrih razloga zašto je ova vrsta pomagala obavezna u vašoj agenciji i poslovanju, navešćemo najbitnije:

 1. Štedi vreme: Turističke agencije koje ručno rade pisanje ugovora i najava, obračun dugovanja i uplata su po prirodi posla više knjigovodstvene agencije nego turističke. Kada se na takav način radi, agentima ne preostaje mnogo vremena da se bave turizmom, marketingom, prodajom… Takođe, ljudi koji rade na takav način naviknu da pamte sve informacije vezane za posao i da ih drže u glavi pa tako i kada izađu iz agencije,  oni ustvari nisu “izašli iz agencije” jer im se poslovanje i posle radnog vremena mota po mislima.  
 2. Smanjuje mogućnost greškeTuristička agencija barata ogromnim brojem informacija – Imena putnika, datumi i vremena polaska, brojevi pasoša, cene u euro i dinarskom delu, uplate, dugovanja… Ako u agenciji radi više zaposlenih značajno se povećava rizik od greške ako se te informacije ne vode na sistematizovan i pregledan način. Agencija “ručnim” vođenjem poslovanja rizikuje velike gubitke jer greške u turizmu znaju da budu izuzetno skupe.
 3. Rast poslovanja agencije: Pri ručnom vođenju poslovanja, rast poslovanja agencije predstavlja veliki problem za agenciju jer se poslovanje eksponencijalno komplikuje zbog količine informacija i papirologije. Koršićenje nekog od programa za vođenje poslovanja agencije omogućuje da poslovanje agencije raste dok se nivo stresa zbog količine informacija smanjuje.

Programi za vođenje poslovanja u turističkoj agenciji:

 1. Travelcollab.com: neka bude da “ciganin hvali svoga konja” ali po nama u ovom trenutku najbolja aplikacija na tržištu, da ne mislimo tako, ne bi smo je ni razvijali.
  Prednosti aplikacije: Osnovna verzija je besplatna, može je koristiti svaka agencija bez strahovanja od gubitka pristupa svojim podacima, jer se pristup i kreiranje aranžmana i predmeta u aplikaciji ne naplaćuje. Uvođenje najmodernijih tehnoloških rešenja u poslovanje agencija: Cloud tehnologija – svi podaci agencije nalaze se na Cloud-u, dostupni su 24h zaposlenima u agenciji i 100% su zaštićeni. Real-time kolaboracija – više zaposlenih u isto vreme može da bude povezano na aplikaciju i da u njoj vrši operacije. Real-time analitika – u svakom trenutku možete na izuzetno lak način analizirati poslovanje agencije putem stranice “Izveštaji” te možete videti koliko imate prodatih aranžmana u određenom vremenskom periodu, koliko putnika, polazaka, ostvarenu proviziju… Automatsko obračunavanje dana do polaska, dugovanja… Brendirani dokumenti – ugovori, najave, priznanice. Dokumenta poštuju zakonske propise i imaju sve propisane elemente.
  Nedostaci aplikacije: Spor razvoj i dodavanje novih stvari, nedostatak dokumenata kao što su “vaučer”, predračun(napravljeno!)…
  Cena: Osnovna verzija aplikacije je besplatna, naplaćivaće se određeni dodaci koji nisu obavezni pri korišćenju aplikacije.
  Budući planovi i razvoj: Povezivanje sa sajtovima agencija korisnika, mobilna aplikacija koja će direktno povezati agencije i njihove putnike.
  [ngg_images source=”galleries” container_ids=”45″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/golding/public_html/travelcollab.com/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
 2. Magelanapp.com: Takođe jako dobra aplikacija bazirana na Cloud tehnologiji, ima prilično solidan fond dokumenata potrebnih za poslovanje turističke agencije i lepo dizajniran interfejs. 
  Prednosti aplikacije: Cloud tehnologija, neograničen broj računara. 
  Nedostaci aplikacije: Cena i poslovni model koji nije pogodan za male agencije sa manjim brojem aranžmana.
  Budući planovi i razvoj: nepoznato.
  Cena: 2500din mesečno, prvi mesec besplatan.
 3. agtravelsoft.com: Jedna od najrasprostranjenijih aplikacija na tržištu, po našoj proceni nije bazirana na Cloud tehnologiji i potrebno je instalirati na računaru. Nismo imali detaljan uvid u aplikaciju pa ne možemo govoriti o prednostima i manama iste.
  Cena: Instalacija oko 300eur i 20eur mesečna pretplata.
  Budući planovi i razvoj: nepoznato.
 4. worldtravelagent.net: Program koji smo pronašli na internetu, nije Cloud tehnologija, na sajtu postoje uputstva. Takođe ne možemo izneti dobre i loše strane aplikacije jer nismo imali kompletan uvid u istu.
  Cena: 630 eur – jednokratna kupovima.
  Budući planovi i razvoj: nepoznato.
 5. “Vilotić” aplikacija:  Aplikacija gospodina Nenada Vilotića iz Oktopod Travel-a. Nismo uspeli da pronađemo sajt aplikacije pa vam ne možemo pružiti više informacija o istoj osim Linekdin profila gospodina Vilotića.
  Cena: nepoznato.
  Budući planovi i razvoj: nepoznato.

Na tržištu postoji još nekoliko softverskih rešenja kao što je na primer aplikacija gospodina Ganića u koju takođe nismo imali uvid ali smo dobili kontakt pa ga možete kontaktirati na [email protected].

Za kraj teksta, dve sličice koje opisuju i upozoravaju na opasne navike u poslovanju:
inovacija u turizmu