SWOT analiza poslovanja turističke agencije

Bilo da tek planirate da uđete u neki biznis ili ste uveliko u njemu, SWOT analiza je jedan od najednostavnijih i najbitnijih načina da dođete do zaključka – da li da ulazite u biznis, u kojem smeru taj biznis treba da ide, kako da ga razvijate, u šta da ulažete i čega da se čuvate.
SWOT predstavlja skraćenicu akronima – Strenghts(snaga), Weaknesses(slabosti), Opportunities(šanse), Threats(pretnje).

Šta predstavljaju ove reči?

Strenght(snaga) i Weakness(slabosti) – predstavljaju stanje unutar firme odnosno preduzeća. Snaga navodi dobre strane unutar preduzeća – na primer dobre zaposlene koji znaju jezik, rad na računaru, prodaju, veliku bazu putnika koji se vraćaju, dok Weakness(slabosti) predstavlja loše strane unutar samog preduzeća.

Opportunities(šanse) i Threats(pretnje) – predstavljaju šanse koje se ukazuju na tržištu i koje preduzeće može iskoristiti, dok pretnje pretstavljaju potencijalni razvoj situacije na tržištu koji može da ugrozi postojeće poslovanje firme, na primer – nov zakon, pravilnik koji otežava poslovanje firme…

SWOT analiza turističke agencije:

STRENHGTS – SNAGE

WEAKNESSES/ SLABOSTI

 • sve suprotno navedenom pod “snaga”
 • Loše obučeni zaposleni – ne snalaze se sa prodajom, sa ljudima, sa računarom.
 • Nepostojeća baza putnika ili baza putnika koja se tek razvija. Baza putnika koja se ne obnavlja novim klijentima.
 • Nepostojeća informacion infrastruktura – ugovori i najave se pišu uz pomoć papira, microsoft word-a, excela, podaci nisu na cloudu i dostupni svim zaposlenima u svakom trenutku.
 • Ne prisustvovanje na web-u, nepostojanje sajta, ograničeno učešće na društvenim mrežama.
 • Loša lokacija i uređenost lokala.

OPPORTUNITIES / ŠANSE

 • Nove tehnologije i navike kupaca. Imamo primere agencija koje postoje tek nekoliko godina ali su na vreme prepoznale važnost informacionih tehnologija u turizmu, na vreme kreirale i optimizovale web sajtove, uvele informacionu infrastrukturu u agenciju. Takve agencije su trenutno vodeće po broju prodatih aranžmana.
 • Konkurencija koja odbija da modernizuje poslovanje.
 • Povećan broj ljudi koji putuju
 • Uz pomoć interneta sada je moguće dopreti i do putnika koji ne žive u Srbiji ali pričaju Srpski i dolaze u Srbiju na odmor odakle uplaćuju i aranžmane
 • Diverzifikacija poslovanja – prodaja aranžmana, avio karata, putnog osiguranja, prijem incoming grupa.
 • Korišćenje specijalizovanih affiliate portala za online promociju svojih programa kao što je www.serbianadventures.com. Ovaj portal ulaže napore u reklamiranje turističke ponude Srbije ka inostranom tržištu, pospešuje incoming turizam i odličan je način da promovišete svoj lokalni turistički program.

THREATS / PRETNJE

 • Donošenje novih zakona i pravilnika. Jedan od primera ove opasnosti je skorašnja odluka osiguravajućih kuća u Srbiji da podignu cenu polise osiguranja. Da bi agencija dobila licencu organizatora obavezna je da ima ovu polisku, pa je tako veliki broj agencija došao u problem jer su se našle u bezizlaznoj situaciji – ili da plate, ili da zatvore agenciju ili da prestanu da budu organizatori.Da bi se ovakvim opasnostima stalo na put, potrebno je da struka ima svoju gildu – udruženje koje će se boriti protiv donošenja zakonskih odluka koje mogu da ugroze poslovanje cele industrije. Baš posle primera sa podizanjem cene osiguranja, u svrhu zaštite poslovanja turističkih agencija od ovakvih odluka, osnovano je udruženje turističkih agencija Srbije www.utas.co.rs. Ukoliko želite da podržite rad udruženja, budete u toku sa poslovnim okruženjem i aktivno učestvujete u kreiranju istog, predlažemo da kontaktirate udruženje i da se učlanite.
 • Nove tehnologije i navike kupaca. Imamo primere agencija koje posluju ili su poslovale preko 30 godina ali nisu shvatile važnost informacionih tehnologija na vreme, te im se poslovanje smanjilo ili su se ugasile. Portali kao što su Booking, Airbnb su takođe validna tržišna pretanja ali je protiv nje moguće boriti se modernizacijom sopstvene firme. Ti portali ne mogu da steknu nivo poverenja kupca kao što mogu domaće firme koje dobro rade svoj posao.
 • Nedomaćinsko poslovanje firmi iz industrije. Ogromnu štetu poslovanju poštenih i kvalitetnih agencija nanose agencije koje svoje poslovanje vode neodgovrno u cilju brze zarade i obrta para. Svedoci smo propadanja nekoliko  agencija kao što su Sab, FlyFly Travel, Jazz itd. Problemi ovih firmi su uvek praćenji senzacionalističkim naslovima u medijima te to utiče na gubljenje poverenja u celu industriju. Udruženje turističkih agencija Srbije – UTAS, za cilj ima i bavljenje ovom temom – odbranu industrije od “kukolja” i od senzacionalističkih napada medija.