Standardizacija UX – korisničkog iskustva u srpskom turizmu

Cilj standardizacije UX (korisničkog iskustva) u srpskom turizmu je da odbrani srpsku turističku branšu od inostranih konkurenata koji na jako dobar način koriste razvoj novih web i internet tehnologija i miksuju ih sa marketing i prodajnim tehnikama. Na taj način inostrani konkurenti kao što je npr. Booking iz godine u godinu dobijaju sve više putnika iz Srbije, dok se u srpskim agencijskim krugovima govori kako se polako gubi potreba za agencijama.
Ovo ne mora da bude tako. Često Booking zna da bude i skuplji od agencijskog putovanja, posebno u letnjoj sezoni jer agencije dobijaju bolje cene na zakup smeštaja.

Ono u čemu je Booking bolji je web nastup. Ako pretražujete destinaciju ili određeni smeštaj na googlu, najveća je šansa da će vam se kao prvi rezultat pojaviti Bookingova stranica. To je zato što Booking ulaže enormne svote novca u optimizovanje svojih web stranica i plaćanje Adwords oglasa Googlu. Ipak, Google često menja svoje algoritme te je jedna od promena koje idu u korist srpskih agencija ta što će – ako je potencijalni putnik u Srbiji, odnosno iz Srbije traži turističke pretrage na Googlu, Google će prednost dati srpskim sajtovima odnosno sajtovima sa domenom .RS.
Pohvalno je da su određene agencije u Srbiji shvatile važnost pozicioniranja na Googlu te često pobeđuju i sam Booking za turističke pretrage. Ono što  je interesantno da su nekoliko agencija sa odlično pozicioniranim sajtovima – subagentske agencije i često izlaze i pre samih organizatora. 

Sada  dolazimo do druge odnosno glavne poente ovog teksta. Šta kada  se putnik nađe na sajtu agencije. Koliko mu je lako da pronađe šta mu treba, koliko mu treba i da li uopšte zna da izračuna koliko to što je pronašao njega košta i da li je na kraju slobodno! Ako samo na kratko zamislite ovu situaciju shvtićete da su srpske agencije tu u velikom problemu. Putnik na stranici srpske agencije mora da sračuna koliko njega izlazi putovanje – što zna da bude jako komplikovano uzimajuči u obzir euro deo, dinarski deo, takse, popust prvo dete do X godina, popust drugo dete do X godina… a čak i kad sračuna, u najvećem broju slučajeva mora  da pozove agenciju i da proveri da li za  to što je sračunao uopšte ima mesta. Booking ove informacije pruža u najlakšem mogućem formatu i dovoljno je da putnik klikne na “Reserve” i unese podatke o plaćanju. Ovo je to usko grlo gde srpske agencije takođe gube mnoge klijente. Komplikovanost informacija na sajtu i dolazak do same kupovine, putnik na kraju uvek mora da pozove agenciju da bi rezervisao, a mnoge agencije je nemoguće dobiti u sezoni. Jedna od većih agencija je u julu 2016 godine imala 60.000 telefonskih poziva (podatak sa njihove centrale).

Travelcollab ima ogromnu želju, energiju i znanje da se bavi ovim problemom. Želimo da “ulenjimo” srpskog putnika i da mu Booking bude komplikovan u odnosu na naše kompanije. 

Ono što je temelj rešenja ovog problema je standardizacija.  Putniku treba da je lako, da je naviknut na određeni prikaz informacija. Kao što nas je Gmail, Facebook, sve navikao da nam se u gornjem desnom uglu uvek nalazi link ka našem profilu, podešavanjima i Logout-u, tako je potrebno da je i srpski putnik naviknut na određene stvari, na određeni prikaz cena itd…

Ono gde mnoge agencije greše je što same razvijaju svoje standarde i sisteme i time bune putnika i trude se da se pretvore u eksperte za Web, IT i korisničko iskustvo iako večinu vremena troše na to da putovanja, usluge ka njihovim putnicima proteknu bez problema. Kada agencija sama razvija ove sisteme takođe to nije ekonomski isplativo jer su stručnjaci za Web i IT skupi.

Ipak ako agencije kojima su ova rešenja najpotrebnija, šeruju-dele troškove razvoja standarda i tehnologije, imaće ogromnu korist i što se uštede resursa tiče i što se tiče bržeg napretka tehnologije koju razvijaju i što je najbitnije moći će da ponude kupcu ono što mu je najpotrebnije, lak i već poznat kupovni interfejs odnosno proces.

Travelcollab želi da unapredi korisničko iskustvo putnika na Web stranicama srpskih turističkih agencija, i da mu dozvoli da brže i lakše kupi putovanje nego što bi to učinio preko Bookinga ili neke druge inostrane kompanije.

Pošto je putovanje kupljeno, ono takođe mora da se servisira, putnik često ima puno pitanja i posle same kupovine, plaća se na rate itd… Travelcollab trenutno radi na B2C sistemu koji će svakom putniku dozvoliti login i proveru statusa putovanja online i komunikaciju sa agencijom putem koje je kupio putovanje. Komunikacija će u potpunosti biti omogućena putem aplikacije pa će to rasteretiti telefonske i mail linije agencije, dok će sama komunikacija između putnika i agenta ostati zabeležena u aplikaciji i biti laka za analizu.

Travelcollab aplikacija je u funkciji od februara 2017 godine. Trenutno ima 102 registrovane agencije(subagenti), koje vode evidenciju o 3000 aranžmana ukupne vrednosti 750.000eur odnosno o 4500 putnika od kojih će mnogi uskoro moći da komuciraju sa agencijom putem Travelcollab Web/Phone aplikacije.