Gamifikacija u turizmu – kako motivisati zaposlene

Pojam gamifikacije predstavlja moderan vid merenja učinkovitosti i motivisanja učesnika nekog sistema, u ovom slučaju zaposlenih u turističkoj agenciji.
Gamifikacija kopira psihološke, bodovne i ostale trikove koje postoje u igricama i primenjuje ih na sisteme u realnom životu. Ako ste nekad igrali igrice ili posmatrali klince u vašem okruženju, primetili ste da mogu satima, čak i noćima da se trude ne bi li prešli fazu, oborili rekord, pobedili drugara, i sve to uz maksimalnu dozu zainteresovanosti i motivisanosti.
Cilj gamifikacije je da deo tog entuzijazma, zainteresovanosti i motivisanosti inkorporira u duh zaposlenih koji rade u ozbiljnim poslovnim sistemima i čija motivacija neretko zna da bude svedena na miminum prirodom posla.

Verovatno ste nekad primetili da i vi sami a i zaposleni u agenciji ne daju svoj maksimum da pronađu određenu ponudu koja će zadovoljiti potrebe kupca.

Kako uvesti gamifikaciju?

Dve osnovne stvari koje gamifikacija mora da ima su merenje učinka učesnika, i  sistem nagrađivanja po bodovnom sistemu koji proizilazi iz merenja učinka. Nagrade ne moraju biti materijalnog tipa, već jer nekad dovoljno i prizanje učesniku u vidu dodele titule, bedža itd…

Primer u turističkoj agenciji bi mogao da bude:
Posle prodatih 100 aranžmana za Grčku, zaposleni koji je ostvario taj rezultat dobija bedž “Giros”… Posle prodatih 500 aranžmana u karijeri, dobija bedž “Kapetan od Grčke”, posle prodatih 1000 aranžmana za Grčku, dobija bedž “Zevs”…
Ovakav vid priznanja i nagrađivanja možete podeliti po sezoni, tipa ko prvi stigne do 100 aranžmana za Grču u sezoni, dobija određenu titulu ili određenu nagradu.

Travelcollab u potpunosti podržava sistem gamifikacije jer vodi statistiku prodatih aranžmana po zaposlenom u agenciji, te se može iskoristiti za ovaj vid motivisanja radnika.

Travelcollab će svakako imati svoj mali “šampionat” te će najboljim korisnicima sistema sam dodeljivati bedževe i godišnje nagrade što će biti veliki motivator za sve da svoje turističke i prodajne sposobnsti iskažu do maksimuma!

Pored gamifikacije, Travelcollab uvodi i jedinstveni sistem prikupljanja i rešavanja upita koji u kombinaciji sa gamifikacijom treba da smanji broj kupaca koji iz vaše agencije izlaze bez kupljenog aranžmana, na minimum!

Statistika i bedževi ostaju radniku na njegovom profilu i kada on završi angažman kod određene agencije. Tako da ako recimo sada taj radnik traži novi posao i dođe kod vas u agenciju, vi možete brzo i lako zaključiti koje su njegove sposobnosti, da li je recimo ekspert za Grčku, Španiju ili nešto drugo, te otud lako možete angažovati iskusnu ispomoć.

 

registruj-agenciju