Prikazivanje slobodnih kapaciteta na stranicama smeštaja i aranžmana

Jedan od najzamornijih delova u procesu odabira i kupovine turističkih aranžmana kod putnika ili subagenata je svakako proveranje dostupnosti kapaciteta, odnosno da li je smeštaj i termin za koji se odlučila stranka – slobodan.

Provera dostupnosti kapaciteta je obično poslednji korak u pretprodajnom procesu, odnosno – kada smo našli aranžman koji zadovoljava kriterijume putnika, obračunali mu okvirnu cenu, predstavili aranžman kupcu, sada zovemo da proverimo da li je taj smeštaj u tom terminu i slobodan.
Ovaj deo procesa nije toliko strašan ako se radi u predsezoni odnosno – kada su kapaciteti još uvek slobodni te nije teško naći slobodna mesta. Međutim kada sezona počne i kada su mesta već rasprodata, ovo je jedan od najtežih delova procesa kupovine aranžmana. Često se desi da se subagent pozove i preko 10 agencija da bi dobio isti odgovor – rasprodato.

Sigurno je da će subagenti i putnici preferirati agencije koje im ovaj korak olakšavaju i na svom sajtu prikazuju slobodne kapacitete. Ova praksa izuzetno štedi vreme posetiocima sajta.

Prednost ove prakse prepoznala je po mnogima agencija br. 1 u Srbiji – Argus. Ne moramo da podsećamo da je Argus toliko popularan za saradanju da je uspeo da uvede garanciju od 3.000eur koji su subagenti obavezni da uplate ne bi li mogli da prodaju njegove aranžmane.

argus- prikaz slobodnih kapaciteta.fw

Iz svog subagentskog ugla i iskustva, mi prvo posećujemo sajt Argusa kada tražimo aranžman za stranku. To činimo nesvesno, ali ako bih morao da obrazložim zašto to radimo, sigurno bi na prvom mestu bio odgovor – “Zato što nam je najlakše!”. Argus na svom sajtu cene prikazuje u jako pojednostavljenom obliku te ne moramo puno da ih računamo a takođe prikazuje i dostupnost kapaciteta tako da odmah znamo da li je nešto slobodno ili nije i ne trošimo uludo vreme pozivajući Argus.

Na sajmu turizma 2016 u Beogradu, naš Travelcollab tim je napravio je malu anketu i pitao preko 40 agencija organizatora – da li planiraju da uvedu prikaz slobodnih kapaciteta na svojim sajtovima.

Rezultat ankete:
80% ne planira da uvodi prikaz dostupnosti kapaciteta
10% planira, ali ne u bližoj budućnosti
10% radi na tome

Mišljenje Travelcollab tima je da će agencije koje se odluče na ovaj korak, značajno svoj proizvod približiti kupcima, povećati popularnost kod subagenata i time povećati prednost nad konkurencijom.
Ovaj korak bi trebao da rezultira i manjim brojem poziva i upita ka operaterima agencije što znači da će njihovo vreme biti rasterećenije i u mogućnosti da se pametnije iskoristi. A ušteda vremena radnika znači i ušteda novca.

Travelcollab tim će se potruditi da ove prednosti predstavi organizatorima putovanja u cilju poboljšanja doživljaja njihovih sajtova i samim tim olakšavanja posla subagentima i kupcima.