Poslovni proces pri prodaji turističkih aranžmana

Prodaja i kupovina agencijskih turističkih aranžmana iako naizgled lak i prost zadatak je ustvari složen proces. Proces čini složenim to što postoji puno informacija koje utiču na cenu i odabir aranžmana kao i što ta informacija mora da bude lako prenosiva/deljiva jer najčešće putovanje ne bira samo jedna osoba već se informacije o potencijalnoj kupovini aranžmana dele/šeruju između prijatelja koji zajedno idu na more, supružnika itd… Već godinama slušamo o kompanijama(i koristimo njihove usluge) koje su taj proces uprostile i time stvorile milionske profite. Booking, Airbnb… Dakle put ka profitu je uprošćavanje i približavanje korisnicima – poslovnih procesa u ovoj profitabilnoj industrijskoj grani.

U subagentskoj agenciji poslovni proces se kreće na sledeći način:

1. Kreiranje upita po kriterijumu stranke (kriterijumi su: cena, datumi, lokacija, broj osoba…)
2. Pretraga aranžmana po kriterijumima upita(obletanje web sajtova organizatora)
3. Računanje cene aranžmana da bi bili u cenovnom rasponu stranke
4. Čuvanje rezultata pretrage i računanja
5. Predstavljanje pronađenih rešenja putnicima
6. Kontaktiranje agencija zarad provere slobodnih mesta
7. Rezervacija – slanje najave, dobijanje potvrde od organizatora
8. Vođenje evidencije o rezervaciji, plaćanju, vremenu do polaska
9. Plaćanje
10. Izvršenje putovanja
11. Završetak plaćanja

Kao nulti i 12. korak u ovom procesu bi mogao da se doda marketing odnosno zadržavanje već postojećeg kupca – ali smo hteli da se skoncentrišemo na sam prodajni proces.

Takođe – ceo ovaj proces od tačaka 1 do 11 se ustvari može podeliti na 2 dela. Prvi je pretprodajni proces – dok stranka još uvek nije izabrala i potvrdila kupovinu odnosno dok je sve još u fazi pretrage i odabira. Taj proces se odnosi na stavke od broja 1 do 6. Drugi deo procesa od 7 do 11 je postprodajni proces, odnosno deo kad je stranka izabrala i rezervisala aranžman te agencija dalje mora da vodi evidenciju o uplatama putnika ka posredniku, posrednika ka organizatoru, promenama, broju dana do polaska itd…

Misija Travelcollab tima je uprošćavanje i unapređenje svih gore navedenih procesa – pomoću modernih web tehnologija, i time ušteda para i vremena svim učesnicima u procesu – putnicima, posrednicima i organizatorima.

Travelcollab tim trenutno nudi rešenje za tačku broj 8 – vođenje evidencije o rezervisanom putovanju. U procesu su i dva predloga koja se odnose na organizatore i koja bi trebalo da olakšaju procese pod brojem   3. Računanje cene aranžmana da bi bili u cenovnom rasponu stranke – tako što će lobirati da na svojim stranicam agencije dodaju widgete za računanje, čuvanje i deljenje informacija o cenama, tako da će recimo u samom linku biti sačuvan obračun cene i kao takav će moći da se deli između posrednika, putnika itd. i 6. Kontaktiranje agencija zarad provere slobodnih mesta – tako što će lobirati i ponuditi tehnička rešenja da agencije prikazuju slobodne kapacitete u cenovnicima kao na primeru Argusa gde su slobodni termini obeleženi zelenom bojom a zauzeti crvenom.