Važnost kreiranja i vođenja evidencije o upitima

Upit pretstavlja konkretan zahtev stranke da joj agencija pronađe odgovarajuće putovanje. Upit sadrži parametre koje je stranka navela kao kriterijume za putovanje. Ti parametri su uglavnom: cena, datum, broj osoba, mesto, prevoz i još dosta drugih.

Kreiranje i vođenje evidencije upita je jedan od bitnih koraka u prodajnom procesu turističke agencije ali se njemu često pridaje malo pažnje. Većina agencija vodi evidenciju prodatih aranžmana dok se  upiti koji se nisu završili prodajom – zanemaruju. Objasnićemo zašto je bitno da se vodi evidencija o samim upitima a ne samo evidencija prodatih aranžmana.

Dakle, da bi subagentska agencija uspešno poslovala, potrebne su dve stvari: 1. Da dobija dovoljan broj upita, 2. Da dovoljan broj upita pretvori u prodaju. Evidencija upita daje dijagnozu te dve stvari, evo kako:

  1. Uvid u ukupan broj i stanje upita – uvidom u ukupan broj i stanje upita znaće te da li agencija dobija dovoljan broj upita i da li se oni rešavaju na dobar način odnosno da li dovoljan broj upita prelazi u prodaju, koliko treba prodavcima da ih reše, da li prodavci koriste najbolje tehnike pretraživanja i prodaje aranžmana. Travelcollab sistem omogućuje vlasniku/menadžeru agencije da listu i proces obrade upita sada prati i izvan agencije – putem tableta, laptopa…
  2. Uvid u kvalitet rada prodavaca u agenciji – Recimo da agencija A ima 100 upita mesečno a od tih 100 upita 50 ih je prešlo u prodaju. Agencija B takođe ima 100 upita mesečno ali je od 100 upita samo 10 prešlo u prodaju! U agenciji B očigledno nešto ne štima pri prodaji. Možda se prodavci ne snalaze pri pretrazi aranžmana ili kada ih nađu jednostavno ne umeju da ih prodaju. Ako je tako, iz postojećih podataka o upitima možete videti kod koga šta ne štima i te radnik dodatno obučiti u polju gde su slabiji. Uvid u ovaj problem i rešenje istog je važno jer se može desiti da trošite dosta novca na marketing i da vam je marketing u redu ali prodaja ne zna da završi svoj deo posla tako da pare uložene u marketing propadaju.
  3. Kolaboracija u agenciji – vođenjem evidencije upita omogućićete zaposlenima u agenciji da sarađuju na pretrazi i rešenju upita tako da će zajedničkim snagama moći da pronađu odgovarajući aranžman. Izbeći će se duplirano pretraživanje i kontaktiranje istih agencija organizatora.
  4. Davanje prioriteta upitima – sigurno je da će upit za aranžman za 10 osoba koje žele letovanje u Egiptu imati prioritet nad upitom za 2 osobe koje traže letovanje u Paraliji u predsezoni.
    Takođe, upiti stalnih i važnih putnika će imati prioritet nad ostalim upitima. Prioritete dodeljuju radnici u agenciji.
  5. Uvid u izvor upita – Evidencija upita vam dozvoljava da imate kvalitetne podatke o marketing kanalima odnosno da znate odakle su vam došli upiti.  Na ovaj način znaćete da li se više isplati da ulažete u Facebook marketing, radio, google, flajere, promotere.
  6. Centralna baza upit – Travelcollab sistem omogućuje centralni registar upita – odnosno, zaposleni u agenciji mogu ručno unositi upite u registar, a moguće je napraviti i online formu i postaviti je bilo gde na web-u (sajtu, FB stranici, twitter) – gde će potencijalni kupci popuniti upit te će on automatski biti upisan u bazu i vidljiv prodavcima u agenciji koji ga dalje mogu obraditi.
  7. Podaci o kupcima – Čuvanje podataka o kupcima – čak i onima koji nisu do sad kupili vašu uslugu.
  8. Šerovanje pretretrage (uskoro) – rezultate pretrage i rešenja koja ste pronašli moći ćete da šerujete potencijalnom kupcu putem šerovanja linka. Link mu dalje možete šerovati Facebook-om, viberom itd…

Kako voditi evidenciju upita kroz Travelcollab sistem: Uskoro