SEO optimizacija sajtova turističkih agencija

KAKO BITI PRVI NA GOOGLU

Postoje 2 načina da se vaša web stranica nađe u top rezultatima googla za pretrage koje su
vama interesantne. Za prvi bi se moglo reći da je “besplatan” a drugi se plaća.

1. besplatan način

SEO Optimizacija
web sajta

Akcije koje se vrše na sajtu i oko njega da bi se on pojavljivao u googlovim top rezultatima. Iako je ovo besplatan način, potrebno je uložiti dosta vremena, rada i truda pa je reč besplatan pod znacima navoda.

2. plaćeni način

Adwords oglasi

 

Kreiranje i plaćanje oglasa koji se pojavljuju kada neko na googlu kuca reči za koje želite da vaši oglasi izlaze. Oglasi se kreiraju na adwords.google.com . Kliknite ovde ako vas interesuje kako da se oglašavate na googlu.

Objasnićemo osnove SEO optimizacije u ovom postu uz pomoć sledećeg primera

Turistička agencija “Simonida Travel” je zakupila apartmane u Grčkoj, Haniotiju za sezonu 2017 i jako bi volela da se pojavljuje pri vrhu rezultata na googlu kada neko u pretraživač unese ključne reči “letovanje hanioti”. Reči koje se kucaju u pretraživaču se nazivaju “ključne reči” odnosno “keywords”. Turistička agencija “Simonida Travel” ima svoj sajt www.simonidatravel.rs

1. besplatan način

SEO Optimizacija sajta

SEO (Search Engine Optimization – optimizovanje za pretraživače), predstavlja aktivnosti koje je potrebno obaviti na web sajtu i oko njega, da bi se što bolje pozicionirao kod web pretraživača prvenstveno googla.
Postoje pravila/aktivnosti koje je potrebno odraditi na samom sajtu, to se zove OnSite SEO i stvari koje je potrebno uraditi izvan sajta i to se zove OffSite SEO. Navešćemo neke od osnovnih stvari koje agencija treba da podesi na sajtu i oko njega da bi se što bolje pozicionirala na googlu za pretragu “letovanje hanioti”.
Ipak, SEO optimizacija je opširan proces i postoji preko 200 signala koje google sagledava pri rangiranju stranica. Da bi ste sve te signale ispratili, potrebno je da se redovno ažurirate jer google često menja ili dodaje nova pravila.

OnSite SEO

1. Domen. Google izuzetno ceni ako se u domenu nalaze ključne reci za koje želite da se pozicionirate na googlu. Dakle, sajt sa domenom letovanje-hanioti.rs bi imao solidne šanse da bude prvi na googlu za “letovanje hanioti”. Ipak u ovom slučaju nije tako jer domen sajta: www.simonidatravel.rs

2. URL. Za dobro pozicioniranje na googlu jako je bitno da se kljućne reči za koje želimo da se pozicioniramo nalaze u samom URL-u. Dakle u ovom slučaju primer bi mogao biti: www.simonidatravel.rs/grčka/letovanje-hanioti

3. Tittle – naslov. Naslov stranice je ono što vam piše u tabu vašeg browsera kada je otvorena određena web stranica. Naslov takođe mora da sadrži ključne reči, u ovom slučaju “letovanje hanioti”.

4. Meta deskripcija. Ovo je polje koje google koristi da na svom pretraživaču iznad vašeg linka stavi i kratak teks u vezi stranice na koju vaš link šalje. Takođe jako bitan faktor rangiranja, i tu treba da stoji “letovanje hanioti”.

5. H1,2,3… naslovi. Stranica bi trebala da ima makar jedan od H naslova koji sadrži
ključne reči “letovanje hanioti

6. Slike na stranici. Slike trebaju u svom imenu i ALT tagu da sadrže ključne reči “letovanje hanioti

7. Sitemap. Ovo je fajl koji pretraživaču objašnjava strukturu vašeg sajta i govori mu šta sve treba sa vašeg sajta da zabeleži i koliko često treba da se vrati da bi osvežio bazu.

8. Brzina sajta. Brzina učitavanja sajta je jako bitna za dobar korisnički osećaj. Google daje važnost ovom segmentu sajta, a brzinu vašeg sajta možete proveriti na googlovom alatu:
developers.google.com/speed/

9. Responsive. Sajt treba da bude responsive odnosno optimizovan za posete koje dolaze sa desktopa, tableta i mobilnih telefona.

10.Schema.org. Formatiranje podataka na stranici po pravilima schema.org-a (koliko je to u mogućnosti), jer na taj način google mnogo lakše parsira podatke na vašem sajtu i zauzvrat ih bolje pozicionira i prikazuje.

Napomena

SEO optimizacija sajta nije jednokratan i kratkoročan posao. Potrebno je kroz vreme, u kontinuitetu dodavati i poboljšavati stavke na vašem sajtu. Takođe kod OnSite SEO optimizacije, bitno je tehničko znanje odnosno poznavanje pravila koja moraju biti ispoštovana na samom sajtu stoga je važno da budete ažurni sa standardima i novitetima u SEO svetu, jer se pravila često menjaju.

page-1

OffSite SEO

1. ***VAŽNO*** Linkovanje sa drugih sajtova ka vašem sajtu! Ovo je najvažniji deo OffSite SEO optimizacije. Google vaš sajt rangira po tome koliko drugih kvalitetnih sajtova ima link ka vašem sajtu. Koliko sajtova linkuje ka vašem sajtu, možete da proverite na adresi: moz.com/researchtools/ose/ tako što ćete u traženo polje uneti adresu vašeg sajta.
Sa kojih sajtova treba linkovati ka vašem sajtu? Nije svaki link dobar link. Ka vašem sajtu potrebno je da linkuju sajtovi sa visokim rankom kod googla ili relevantnom tematikom, koji su i sami dobro pozicionirani za reči za koje vi želite da budete pozicionirani. U suprotnom, google će prepoznati da šerujete linkove tek zarad šerovanja i to neće računati kao plus.

2. Google Keywords Planner. Pomoću ovog alata možete proveriti šta se i u kojoj količini traži na googlu i kakva je konkurencija za tu pretragu.
Da bi ste mogli da pristupite ovom alatu, potrebno je da imate otvoren nalog na google Adwords-u. Adresa: adwords.google.com/KeywordPlanner na ovom primeru vidi se da za reči “letovanje hanioti” ima 70 pretraga mesečno na nivou Srbije.

3. Google Webmaster Tools. Prijavite vaš domen na google Webmaster tools. Ovaj servis služi da bi ste imali uvid u bitne stvari koje se tiču vašeg sajta. adresa: google.com/webmasters

4. Google Analitika. Povežite sajt sa google analitikom da bi ste mogli da pratite broj poseta na vašem sajtu, odakle dolaze, ko ga posećuje, kako se posete završavaju… adresa: analytics.google.com

5. Kvalitetan sadržaj i izgled vaših stranica. Google prati kretnje i vreme koje korisnici provedu na vašem sajtu.. Ako se korisnici na njemu dugo zadrže znači da je sajt dobar i google će ga pogurati u rezultatima pretrage.

6. Google penali: Postoje stvari zbog kojih će vas google kazniti i udaljiti vaš sajt iz rezultata pretrage. Ne smete kupovati linkove sa drugih sajtova, posebno sa “farmi linkova” jer Google to provaljuje.

 

Napomena

Kod OffSite SEO optimizacije, najbitnije je deljenje linkova. To praktično znači da vi trebate nagovoriti vlasnike ostalih sajtova da postave link ka vašem sajtu na njihovom sajtu, stoga je za ovaj deo posla mnogo bitnija socijalna i društvena komponenta, odnosno sposobnost da se sa nekim dogovorite o nečemu. Tehničko znanje je ovde u drugom planu.

 

 

page-2

Olakšavajuća okolnost je to da optimizaciju nije potrebno raditi najbolje na svetu ali je potrebno raditi je bolje od konkurencije koja se takmiči za istu ključnu reč na googlu. Korisno je imati i spisak za proveru bitnih stavki na vašem sajtu kao i spisak alata koji vam mogu pomoći u pozicioniranju vašeg sajta.

Korisni SEO Alati:

 • Keyword planner – proverite koje reči i u kojoj količini se traže na googlu kao i kakva je konkurencija za njih
 • keywordtool.io – slično kao Keyword planner
 • Google Analytics – povežite vaš sajt sa analitikom i pratite broj poseta, izvor…
 • Google Trends – saznajte šta se i kada najviše traži
 • Googe PageSpeed – Analizira brzinu vašeg sajta i daje savete za poboljšanje
 • Schema.org – pravila oko formatiranja podataka na web sajtu
 • moz.com/researchtools/ose/ – Proverite ko linkuje ka vama ili vašoj konkurenciji. Unesite sajt za koji želite da dobijete informacije.
 • similarweb.com – odličan alat za poređenje vašeg sajta sa konkurencijom
 • semrush.com – Analiza sajta i konkurencije

Postoji još puno korisnih alata, mi smo naveli najinteresantnije i besplatne. Na ovoj adresi možete naći još neke interesantne alate bufferapp.com/free-seo-tools ili na googlu, u pretrazi kucajte “SEO Tools”, ili “SEO checklist”…

Trenutno stanje na srpskom turističkom tržištu iz perspektive google pretraživača

U Srbiji je postoji oko 900 turističkih agencija. Od tog broja, 200 agencija ima OTP licencu (organizator putovanja), ostale se bave subagenturom odnosno posredništvom. Oko 70% agencija u Srbiji ima svoj web sajt.
Na googlu se ove agencije bore da uđu u top rezultate za pretraga kao što su: “prodaja avio karata”, “letovanje Turska”, “letovanje Grcka” itd… Veće agencije – organizatori, imaju i solidne budžete za pozicioniranje na googlu koje troše na SEO optimizaciju sajtova i Adwords oglašavanje. Ipak, postoje slučajevi gde su određene agencije posrednici bolje od ostatka konkurencije optimizovale sajtove za određene ključne reči, te se pojavljuju na googlu za određene pretrage, i pre samih agencija čije aranžmane ustvari nude.

S obzirom da je internet i sam google postao nezaobilazan alat u turističkim pretragama, konkurencija na googlu za te termine je ogromna i nije lako pozicionirati svoj sajt pri vrhu rezultata, a oni koji su to uspeli, u to pozicioniranje su uložili mnogo rada i truda.

Travelcollab želi da pomogne svojim korisnicima da se bolje pozicioniraju na googlu jer tako poboljšava kvalitet i obim njihovog poslovanja a samim tim i svog.

Pozicioniranje agencija korisnika Travelcollab sistema pri vrhu googlovih rezultata

Već smo spomenuli da je najvažniji faktor pri OffSite SEO optimizaciji – deljenje linkova sa drugim sajtovima. Travelcollab želi da pozicionira stranicu sa svojim korisnicima pri vrhu googlovih rezultata za razne vrste turističkih pretraga strategijom međusobnog deljenja linkova. Travelcollab će se potruditi da za sve turističke pretrage, npr: “avio karte”, “letovanje Grčka”, “putno osiguranje”, pa čak i long-tail pretrage(pretrage koje sadrže od 4 do 6 reči) tipa “letovanje Španija Ibica last minute”, napravi stranicu koju će moći da pozicionira na googlu. Izgled stranice – jedna polovina će biti namenjena sadržaju koji je bitan za SEO – tekst, naslovi slike… Druga polovina će biti namenjena spisku agencija – Travelcollab korisnika, kod kojih posetilac sajta može da pronađe traženu ponudu. Sada će se agencije korisnice Travelcollab aplikacije, nalaziti u top rezultatima googla za npr. pretragu “prodaja avio karata“, jer se nalaze izlistane na stranici travelcollab.com/avio-karte koja je uz pomoć njih pozicionirana na vrhu google rezultata. Na ovaj način se povećava šansa da će npr. potencijalni kupac koji iz Zrenjanina, na googlu traži “avio karte Beograd Berlin”, tu avio kartu kupiti u Zrenjaninu, jer je u top rezultatima googla video stranicu travelcollab.com/avio-karte/beograd/berlin na kojoj se kao prodajna opcija nudi agencija u Zrenjaninu koja je korisnik Travelcollab-a. Cilj ove strategije je da se lokalnim agencijama omogući veće prisustvo na internetu i pristup kupcima koji putem googla traže  turističke usluge.

 

Travelcollab ima preko 80 registrovanih agencija, koje agencije se mogu naći na stranici i kojim redosledom će se prikazivati?

Uslovi da bi se agencija našla na stranici:

 • Da je korisnik Travelcollab sistema
 • Da poseduje web sajt
 • Da na svom web sajtu ima stranicu koja se poklapa sa uslugom koju Travelcollab promoviše na googlu. U kojem smislu?
  Ako Travelcollab ima stranicu www.travelcollab.com/avio-karte, agencija koja želi da se nađe na toj stranici, potrebno je da na svom sajtu takođe ima stranicu koja je namenjena avio kartama, sa koje će linkovati ka travelcollab.com/avio-karte, i ka kojoj će Travelcollab zauzvrat linkovati sa svoje stranice.
  Ili ako je stranica Travelcollab-a egzaktnija, npr: www.travelcollab.com/letovanje/grcka/parga/vila-evis, da agencija koja želi da se nađe na toj stranici, takođe na svom sajtu ima stranicu namenjenu Vili Evis. Jedna agencija može imati više linkova ka i sa Travelcollab sajta u zavisnosti koliko usluga nudi, podržava.

Na ovaj način se pravi jako relevantna mreža linkova koja će pomoći svim učesnicima da poboljšaju pozicioniranje svojih stranica za željene pretrage. Stranica Travelcollab-a za određenu uslugu, destinaciju, vilu, će imati velike šanse da se nađe u prvim rezultatima googla, a samim tim na toj stranici, će se naći i agencije koje su ka toj stranici linkovale.

Na stranici usluge koju Travelcollab pozicionira na googlu nalaze se više agencija koje su segmentirane po gradu. U slučaju da je više agencija iz jednog grada ispunilo uslove da se nađe na stranici, kojim redosledom se one prikazuju?

Agencije su segmetnirane po gradu u kojem se nalaze. Na vrhu spiska za određeni grad, naći će se agencija koja ima najviše kreiranih predmeta u Travelcollab-u, što je po nama znak i da najozbiljnije posluje, te to smatramo korisnom informacijom za posetioca našeg sajta.