Kako povećati broj putnika iz dijaspore?

U Srbiji živi oko 7 miliona stanovnika. Srpsku dijasporu pak čini od 2 do 3 miliona ljudi  po čemu je ona jedna od većih u svetu – procentualno gledano u odnosu na broj žitelja u matici.

Srpska dijaspora u Evropi

izvor podataka wikipedia

 

Srpska dijaspora u svetu

izvor podataka wikipedia

 

Srpska dijaspora – grafika

izvor podataka wikipedia

Dijaspora ima prilično dobre veze sa domovinom što se ogleda i u tome da je normalno da Srbi koji žive van Srbije jednom ili dva puta godišnje dođu u Srbiju na odmor.
Ono što je interesantno u pogledu turizma i turističkih agencija iz Srbije je da ljudi iz dijaspore u okviru svog odmora koji provode u Srbiji imaju naviku da organizuju i putovanje-letovanje koje uplaćuju u Srbiji. Na primer – u okviru odmora od 30 dana koji će većim delom provesti u Srbiji, žele da odu i na letovanje u Grčku na 10 dana. Za tu njihovu naviku ima nekoliko dobrih razloga: 

 • Cena – Definitivno glavni razlog jer je cena turističkih aranžmana obično skuplja u zemljama iz kojih dolaze a na kraju su destinacija i usluga iste, bilo da ste ih kupili u Nemačkoj, Švajcarskoj ili Srbiji.
 • Prisniji odnos sa agentima iz Srbije – Poznato je da smo mi Srbi “topliji” narod od Nemaca i ostalih zapadnjaka što u ovom slučaju našim ljudima prija. Agenti iz Srbije su fleksibilniji i mogu posvetiti više vremena svojim kupcima nego agenti iz Nemačke i Amerike. 
 • Kategorija kupca – U Srbiji se kupci iz dijaspore smatraju za visoku kategoriju kupca zbog platežne moći te zbog toga dobijaju visok nivo usluge, dok u zemljama odakle dolaze spadaju u prosečnu ili podprosečnu kategoriju kupaca.

Primeri upita osoba zaposlenih/nastanjenih u inostranstvu koji dolaze na odmor u Srbiju te u okviru tog odmora žele da organizuju i letovanje:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”47″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/golding/public_html/travelcollab.com/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Prednosti kupaca iz dijaspore:

 • Bolja platežna moć.
 • Konkretni datumi za putovanje ograničeni njihovim odmorom.

Načini marketinškog targetiranja dijaspore:

Iako većina agencijskih radnika na internet gleda kao na pretnju, u ovom slučaju je internet velika prednost srpskih turističkih agencija. Putem interneta naše agencije mogu da dopru do naših putnika širom sveta i da im ponude egal ili bolje uslove putovanja.

 • Društvene mreže. Društvene mreže su promenila pravila igre i marketinga u poslednjih nekoliko godina. Sada pomoću društvenih mreža možete doći do pažnje osobe koja se nalazi na drugom kraju sveta. Čak ne morate ni da se reklamirate, dovoljno je da te ljude imate među prijateljima i da postujete sadržaj koji može da ih zainteresuje za vaše usluge. Evo par primera upita koji su usledili nakon što je autor ovog teksta postovao slike i video sa info-tura na lični profil na Facebooku:
  [ngg_images source=”galleries” container_ids=”48″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/home/golding/public_html/travelcollab.com/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

  Ako vam pak ovo nije dovoljno, možete napravit kampanje na društvenim mrežama, platiti ih i tako targetirati srpsku dijasporu širom sveta reklamama vezanim za vaše usluge.

 • Google. Pomoću Google-a takođe lako možete targetirati dijasporu. Jedan od načina je da izaberete zemlje gde želite da se prikazuje vaš oglas, ali da se vaš oglas aktivira samo kada se u tim regijama traže srpske reči. Tako na primer možete targetirati Nemačku sa oglasima vezanim za “letovanje”, “avio karte”… Na slici možete videti kolika je mesečna pretraga na Google-u u Nemačkoj za reči kao što su “avio karte”, “letovanje”…
 • Mailing lista. Kreirajte mailing listu od prikupljenih mailova vaših stranaka te povremeno puštajte mailing kampanje vezane za vaše usluge. Na taj način ćete stvoriti naviku kod primaoca maila – da mu vaša agencija prva padne na pamet kada bude imao potrebe za uslugama koje nudite. U Travelcollabu možete na jedan klik dobiti mailing listu, jer se u aplikaciji ti podaci automatski čuvaju pa su zbog toga lako dostupni. Potrebno je otići na stranicu “Klijenti”. Link ka njoj možete pronaći u gornjoj navigaciji. Potom kliknite na “Excele fajl sa svim klijentima” i downloadovaćete excel fajl sa podacima o svim vašim kupcima, a u jednoj od kolumni se nalaze i njihovi mailovi.Sada tu kolumnu možete iskoristiti za mailing listu. Same podatke u excel fajlu možete sortirati na više načina – po godinama kupaca, po potrošnji pa i po tome možete kreirati mailing listu – za mlade, za starije, za porodice…

Prepreke pri kupovini:

 • Komunikacija ograničena na internet. Iako većina srpskih agencija danas ima sajt, prilično je komplikovano stupiti u kontakt sa agencijom iz inostranstva. Na sajtovima agencija se nalaze brojevi telefona i mailovi agencije, ali je činjenica da je kupcima iz dijaspore mnogo lakši i prirodniji način komunikacije putem FB mesendžera, Vibera, Skajpa, pa zbog toga postoji jaz. Travelcollab tim je uvideo taj “problem” te će u budućnosti raditi na olakšanom načinu komunikacije između agencija i kupaca, koji će podržavati najmodernije navike kupaca. Konkretno se ide u smeru jednog Viber naloga koji će posedovati agencija i preko kojeg će povezano sa Travelcollab aplikacijom svi zaposleni u agenciji moći da komuniciraju sa kupcima, dok će menadžment imati uvid u celokupnu komunikaciju.
 • Način plaćanja. Trenutno mali broj agencija u Srbiji podržava plaćanje preko interneta – karticama. Činjenica je i da je usluga koju prodaje agencija prilično komplikovana jer dosta faktora utičena cenu pa se ne može jednostavno kliknuti i poručiti, te i to dodatno otežava implementaciju e-commerce rešenja. Sa druge strane putovanje je idealan proizvod za online prodaju jer nije potrebno vršiti dostavu. Travelcollab uveliko radi i na rešenju ovog problema. Već smo pisali o Login-u za putnike gde će oni moći da proveravaju statuse svojih kupovina, detalje o polascima, uplatama, što je temelj online kupovine – da kupac u svakom trenutku ima pristup istoj. Pročitajte više o tome ovde. Sledeći korak će biti, da kupcima omogućite da jednostavno uplate novac za kupljeni aranžman. Travelcollab je već napravio korak u tom smeru na oduševljenje svojih korisnika, koji automatski iz aplikacije mogu da generišu bankarsku uplatnicu(kao i profakture) sa svim podacima vezanim za uplatu i da je pošalju kupcu na mail ili viber. Na uplatnici se nalaze podaci o kupcu, aranžmanu, računu agencije, broju ugovora(koji je u stvari poziv na broj na uplatnici).

  Ipak, kupcima iz inostrastva je potrebno omogućiti i plaćanje karticom, te će korisnici Travelcollab aplikacije, u aplikaciji moći da naprave predrezervaciju(kao i dosadašnje pravljenje aranžmana u aplikaciji, samo će status biti “predrezervacija) sa svim obračunima i podacima o putovanju, a potom će na osnovu tih podataka moći da generišu link koji je ustvari elektronska faktura e-invoice(na primer paypal koristi ovaj način plaćanja). Taj link će šerovati kupcu i kupac će na tom linku, za to putovanje moći da uplati deo ili celu količinu novca. 

Radeći na povećanu broja kupaca iz dijaspore, srpske agencije imaju potencijal da postanu i svetski prepoznat hub za kupovinu turističkih aranžmana, jer će u budućnosti imati znanje, tehnologiju i što je najbitnije – konkurentne cene. Do tad je potrebno da svako vredno radi i unapređuje sebe i svoje poslovanje koliko je to moguće. Po nama je za opstanak agencijskog poslovanja u Srbiji najvažnije da zaposleni u agenciji evoluiraju u profesionalce koji će se pretežno baviti prodajom, marketingom, osmišljavanjem turističkih proizvoda, a ne “knjigovodstvom” i papirologijom kakva je trenutno situacija. Ako vas interesuje šta treba da poseduje prodavac turustičkih aranžmana u 21. veku, pročitajte u sledećem tekstu: Prodavac turističkih aranžmana u doba interneta i društvenih mreža. Evo primera agencije iz komšiluka koja je ovu situaciju prokljuvila i sada pri zapošljavanju novih radnika zahtevaja da kandidat poznaje turizam, prodaju i internet marketing. U prevodu – kada koristite aplikaciju poput Travelcollaba-a, zaposleni u agenciji vam više nije potreban za računanje uplata, pisanje i sortiranje ugovora, kreiranje izveštaja jer sve to radi Travelcollab. Zaposleni vam je sada potreban da bi vam doveo nove putnike i povećao prodaju.