Hvala vam

Napravili smo aplikaciju koja pomaže turističkim agencijama u poslovanju – smanjuje papirologiju i daje uvid u poslovanje agencije na klik.   70% aplikacije je rađeno po našoj ideji, 30% su funkcionalnosti ispravke i dodaci koje smo ugradili na savet i ideje kolega korisnika. Aplikaciju sam ja kao idejni tvorac zamislio još 2014 godine. Teži deo bio je pronaći ekipu koja je voljna, ima znanja i ima vremena da tako nešto napravi jer u današnje vreme ako imaš znanje iz sfere IT-a, onda nemaš slobodnog vremena jer već uveliko radiš. Trenutne plate u IT-u su za srpske pojmove basnoslovne, 90% profesionalaca radi za inostrano tržište. Kako nekog ko zna, nema vremena, ima bolje finansijske uslove na drugom mestu motivisati da radi sa nama na Travelcollab-u – u svoje slobodno vreme umesto da uživa u plodovima svog dotadašnjeg rada? Kako Teodosića na vrhuncu karijere vratiti iz NBA-a Zvezdu ili Partizan? Kako Nemanju Matića vratiti iz Mančester Junajteda u srpski klub? Valjda rečima – Igraćemo za nas! Za naše ljude! Pomoći ćeš da naš klub postane neko i nešto u svetu! Otud hvala Daliboru Menkoviću – našem glavnom inžinjeru koji je odigrao najveći broj utakmica za naš tim, postigao najviše golova, utakmice igrao i danju i noću, dominirao kao Novak na svakom polju protiv svakog protivnika. Hvala i Novici Milenkoviću i Predragu Sibinoviću koji su pomogli da se klub osnuje i stane na noge! Nijedan od navedenih inžinjera inače ne igra u domaćoj ligi. Ali veliko hvala u naslovu teksta nije namenjeno njima. 

Srpski turizam odnosno agencijsko poslovanje se ne nalazi baš u “zlatnoj eri” poslednjih par godina. Pritiskaju ga nedaće sa svih strana – konkurencija Booking, Airbnb prodaju svoje usluge na domaćem tržištu bez ikakvih pravnih restrikcija i plaćanja poreza dok se na domaće kompanije primenjuju komplikovani zakoni i pravilnici koje često ni sama inspekcija ne ume da protumači – primer. Povrh svega toga svake sezone imamo kolege koji “obrukaju” celu branšu neodgovornim poslovanjem i time dodatno nanesu štetu svojim kolegama.

Mi smo prepoznali vreme u kojem se posluje. Prepoznali smo sa čim se sve agencije bore i u čemu im je sve potrebna pomoć. Nismo hteli da tu našu pomoć “globimo” i budemo dodatni teret agencijama. Otud besplatan pristup i korišćenje aplikacije.  Trenutno nas koristi preko 60 turističkih agencija. Ipak postoje agencije kojima nije potrebna “pomoć“. Potrebna im je  ozbiljna aplikacija koja zadovoljava sve potrebe jedne ozbiljne turističke agencije kao i propisane zakonske norme.

Iako smo imali veliku želju, takvu aplikaciju nije bilo moguće napraviti isključivo uz pomoć entuzijazma i slobodnog vremena. Tako da se sa jedne strane gomilao pritisak postojećih korisnika za poboljšanjem aplikacije dok se strane pojavio zamor u razvojnom timu. 

Ovaj put je i nama bila potrebna pomoć. Osmislili smo pakete pretplate uz pomoć koje agencijama kojima je potrebna ozbiljnija aplikacija nudimo ono što im je potrebno. Brži rad, ažuriranu dokumentaciju, spiskove putnika itd… Ipak sada treba zatražiti da se plaća ono što je bilo besplatno. To nije prijatan posao, niko od nas nije preterano dobar prodavac, “biznismen”, mi samo znamo da prepoznamo problem u biznisu i rešimo ga na tehnički način. Na mene je pao taj “posao” i ja sam se nakanio da ga odradim spreman na cenkanje, negodovanje – neke normalne stvari u poslovanju u Srbiji i šire. Posle par poziva iz mene je kiptela pozitivna energija i zahvalnost… Jednostavno cenkanja, negodovanja, “natezanja” nije bilo. Većina kolega je shvatila našu poziciju i pristala da nas podrži kroz pretplatu. Ono što nam takođe znači isto toliko kao finansijska podrška je i rečenica “hvala vam, već ste nam puno pomogli, bez vas ne bi smo mogli da radimo”. 

E pa drage kolege, korisnici, prijatelji, hvala i vama. Pomogli ste nam da nam 2019 godina bude prekretnica u poslovanju jer je aplikacija počela samu sebe da finansira, te ako vam je aplikacija do sada pomagala u poslovanju, obećavamo da će vam u budućnosti pomoći još više! Nek vam je i nam je berićetno i sa srećom!