Gostovanje Travelcollaba na Visokoj turističkoj školi strukovnih studija u Beogradu

Ima li šta logičnije nego da studente Visoke škole turizma u Beogradu upoznamo sa alatom koji će im umnogome olakšati život ako se budu bavili profesijom za koju se školuju. I ne samo da će im pomoći u radu već će im po svemu sudeći omogućiti i da se zaposle. Za početak – kako smo došli na ideju da gostujemo na VTŠ-u? U prijateljskom razgovoru sa vlasnicom jedne turističke agencije, kaže ona nama – “Jao dolazila mi je divna mlada cura na razgovor za posao, baš je onako energična, vidi se da zna sa ljudima, kaže  zna engleski, zna da prodaje aranžmane, rad na računaru i da zna da radi u TRAVELCOLLABU?” 

Ovo nam je upalilo lampicu na najlepši mogući način. Postoji zavrzlama pri zapošljavanju kada su turističke agencije u pitanju. Rad u turističkoj agenciji(makar u Srbiji) je sezonski posao. Preko proleća i leta se baš radi, u jesen i zimu se odmara.

Većina agencija ima sledeći problem:

1. Ne isplati im se da angažuju zaposlene za celu godinu.
2. Nemaju vremena da obučavaju radnika i ne žele da ulaze u rizik – šta ako se radnik ne pokaže dobro i šta ako se pokaže dobro pa pređe u drugu agenciju ili otvori svoju.

Četiri “znanja” koje čine idealnog turističko-agencijskog radnika (prva dva su obavezna, druga dva su izuzetno poželjna):

  1. Da zna da pronađe ono što mu kupac traži a potom da obračuna cenu i objasni uslove kupcu
  2. Da zna da zavede i dokumentuje prodaju (pošalje najavu-rezervaciju, prima i dokumentuje uplate)
  3.  (Napredno) Da poznaje osnove internet marketinga – SEO, Facebook, Instagram, Adwords
  4.  (Napredno) Da ume da upravlja sadržajem na web sajtu – poznavanje WordPress-a itd.

U Srbiji ima 700 turističkih agencija. Polovina od tog broja je spremna da makar preko sezone angažuje radnika sa gore navedenim znanjima. Dakle to je oko 350 radnih mesta godišnje. 

Otud ideja da kontaktiramo profesora Miloša Nicića sa predmeta “Informatika u Turizmu” i pitamo ga da li možemo da predstavimo naš alat njegovim studentima. Pozvani smo da svratimo do njegove kancelarije i objasnimo mu o čemu je reč. Dočekani smo sa osmehom, saslušani sa pažnjom. Moram da naglasim da smo naišli na razumevanje i dobronamernost te smo očas dogovorili datum gostovanja a profesor je objavio informacije o gostovanju na sajtu škole. Otud veliko hvala profesoru Milošu Niciću! 

 

E sad postoji jedna izreka kojom pisac ovog teksta voli da se vodi:

“A business that makes nothing but money is a poor business.” Henry Ford
U prevodu “Biznis koji vam ne donosi ništa sem novca je loš biznis”.

Šta to znači? Ako želite da radite u turističkoj agenciji isključivo zbog novca, nećete se mnogo usrećiti. U agenciji može da se zaradi ali ne može da se obogati. Međutim ako rad u agenciji iskoristite da bi ste poboljšali svoje prodajne i marketinške sposobnosti, naučili nešto o web-u, digitalnom marketingu – to znači da ste u isto vreme zaradili novac i sebe unapredili u nečemu što je više nego dobra kombinacija. Turistička agencija je odličan poligon za “treniranje” tih veština. A da, zaboravih da napomene, pored toga što možete naučiti i zaraditi, velika je šansa i da putujete besplatno. Kao što pekar “čalabrcne leba’c sa vremena na vreme, tako i agencijski radnici besplatno putuju nekoliko puta u sezoni – da bi se upoznali sa proizvodom/uslugom koju prodaju. To često znači odsedanje u lepim hotelima pokraj mora i druženje sa kolegama o trošku firme. Profesionalni naziv za ovu zgodu je “Infotura“.

 

Ono što smo studente pokušali da nateramo da shvate je da mesar radi sa mesom, pekar radi sa testom a sa čim radi “turistički radnik”? Turistički radnik radi sa podacima!

90 % vremena turistički radnih provodi u baratanju podacima koji se odnose na pitanja: ŠTA, KO, GDE, KAD, KOLIKO!

E sad, može mesar biti dobar ali šta će ako mu je satara tupa, može pekar biti dobar ali šta će ako mu ne radi peć! Tako i u turizmu, ako turistički radnik nema dobar “alat” za baratanje podacima on sebe svodi više na knjigovođu nego na turističkog profesionalca kojem dobar deo vremena i koncentracije uzima birokratija i papirologija. Tako da ono što je oštra satara mesaru, to je Travelcollab radniku u turističkoj agenciji. Travelcollab ima mnogo veće planove od toga da bude “satara” u rukama radnika – ali o planovima otom potom.

Na predavanju smo sa studentima prošli kroz proces kupovine-rezervacije aranžmana između kupca-subagenta-organizatora i pokazali im kako se to bezbolno radi kroz Travelcollab aplikaciju. Postoji inicijativa sa naše strane i sa strane profesora Miloša Nicića da studenti rad u Travelcollab aplikaciji upoznaju kroz rad na vežbama na predmetu “Informatika u Turizmu”.  Cilj ove saradnje bi bio da studentima olakšamo da pronađu sezonske poslove na kojima mogu da zarade i unaprede neke od svojih veština a da sa druge strane da turističkim agencijama pomognemo da dođu do neophodne ispomoći tokom sezone a da u isto vreme ne moraju da protraće sezonu u obučavanju radnika.

Pratite Travelcollab blog i saznajte o najnovijim dešavanjima vezanim za ovu temu.

[ngg src=”galleries” ids=”49″ display=”basic_imagebrowser”]