Da li se turističke agencije gase zbog online rezervacija putovanja

Revoltirani kolega iz turizma se osvrnuo na “spinovani” tekst jednog domaćeg magazina da se jedna od najvećih turističkih agencija u Velikoj Britaniji “Thomas Cook” gasi zbog povećanog broja online rezervacija pa se otud poteglo pitanje da li turističke agencije propadaju zbog mogućnosti “online rezervacija”.

Odgovor je ne, ne propadaju. Turistička agencija Thomas Cook se ne gasi već zatvara dvadeset svojih fizičkih predstavništava zbog povećanog broja online rezervacija. To ne znači da je broj rezervacija agencije opao već da se struktura broja rezervacija promenila u velikoj meri u korist “online rezervacija”.

Thomas Cook said 64% of all its bookings in the UK were made online last year.
Thomas Cook je izjavio da je prošle godine procenat online rezevacija bio preko 64%.

Jasno je da se navike kupaca menjaju. Kupci se u sve većoj meri digitalizuju i žele da kupuju online. Online ne znači samo Booking.com, Airbnb.com, to su sajtovi koji nude smeštaj. Turističke agencije kao što su Thomas Cook i ostale nude drugačiji proizvod od prodaje klasičnog smeštaja.  Agencija najčešće nudi “paket aranžman” u koji je obično uključen prevoz, smeštaj, određena usluga… Kupci koji su zainteresovano za ovaj “organizovani proizvod” itekako postoje ali se brojna struktura tih kupaca menja u smislu da se povećava broj onih koji taj proizvod žele da kupe online naspram onih koji su spremni da po taj proizvod odu i fizičku radnju. Ova tendencija je čak primetna i u Srbiji. Agencije koje su dobro pozicionirale i održavaju svoje sajtove bolje posluju i više napreduju od agencija koje to nisu na vreme uradile iako su neke mnogo duže u poslu od onih koje jesu. Ipak, imati dobar sajt je samo deo slagalice. Online rezervacija podrazumeva da je kupcu omogućeno da bez ličnog, telefonskog, mail ili bilo kojeg drugog kontakta sa agencijom rezerviše svoje putovanje. Ovaj nivo “online rezervacije” u Srbiji još uvek nije dostignut, te je za sad agencijama dovoljno da imaju dobre sajtove. 
Takođe pored “online rezervacija” agencije imaju mogućnost aktivnog “jurenja” prodaje, animiranja grupa, sindikata, škola ali im je svakako potrebna infrastruktura za baratanje informacijama da bi vreme i energiju mogle da posvete stvarima koje donose profit – animiranju, prodaji i marketingu.

Nama u Travelcollabu je jasno šta je “online rezervacija” i šta je još potrebno uraditi da bi ona bila omogućena. Ono što mi trenutno radimo je da postavljamo potrebnu infrastrukturu u poslovanju naših klijenata na koju će oni moći da nadograde digitalni deo poslovanja pored već postojećeg – fizičkog dela. Na ovaj način želimo da omogućimo našim klijentima da dopru i da zadrže svoje kupce, što će nama pomoći da zadržimo svoje klijente.