Da li se plašite da će subagentura izumreti i šta da radite povodom toga

Sigurno se s vremena na vreme zapitate da li ovoj struci ima mesta u budućnosti. Ako ne vi sami, onda vas možda neko drugi povremeno pita – “Šta ćete vi da radite sada kada svi znaju da koriste internet i mogu sami sebi da rezervišu putovanje?”. Ovo pitanje nije zlonamerno već realno i utemeljeno na činjenicama.

Evolucija tehnologija i načina rada je surova stvar koja se dešava kroz vekove i ne bira svoje žrtve. Možda ste čuli pesmu “Video killed the radio star” (video je ubio radio zvezdu), ili ste čuli čuli za preduzetnika u Americi koji je kupio 5.000 konja malo pre nego što je zaživela proizvodnja i prodaja automobila.

Evolucija informacionih tehnologija skoro da ne potresa nijednu drugu industriju više nego turističku. Jer šta je turizam do informacija – gde, kad, kako, za kolko osoba, po kojoj ceni itd…

Ipak subagentura itekako ima način – ne da se bori protiv novih tehnologija već da ih prihvati i iskoristi za poboljšanje svog poslovanja. U daljem tekstu ćemo navesti opasnosti koje nove tehnologije predstavljaju za subagentsko poslovanje ali takođe i dobre strane, i načine da se te tehnologije iskoriste na dobar način.

Činjenice

Stavka Broj korisnika Izvor informacije
Broj stanovnika u Srbiji: 7.1 milion http://popis2011.stat.rs/?lang=cir
Broj stanovnika koji poseduje platne kartice u Srbiji:  5.1 milion http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2016&mm=05&dd=28&nav_id=1136898
Broj stanovi koji su koristili platne kartice za plaćanje preko interneta 1.73 miliona http://www.blic.rs/it/placanje-preko-interneta-koristi-34-odsto-vlasnika-kartica/j5hs4c8
Broj korisnika Interneta u Srbiji 4.7 miliona http://www.blic.rs/it/srbija-70-na-svetu-po-broju-korisnika-interneta/zfr10gb
Broj korisnika Facebook-a u Srbiji 3.4 miliona http://www.telegraf.rs/hi-tech/internet/1408938-nikad-ne-biste-pogodili-koliko-srba-zaista-koristi-internet-a-koliko-facebook

Interesantan podatak bi bio i koliko ljudi u Srbiji govori strani jezik, engleski pogotovo. Nezgodno je definisati tu inforamciju jer u Srbiji svi pomalo govore Engleski jezik, ali uglavnom nemaju dovoljno samopouzdanja da bi na taj način rezervisali putovanje ili nešto platili na internetu.

Opasnosti

Opasnost se uglavnom svodi na to da će broj gore navednih osoba koje imaju platne kartice, prestati (ako su i ikad) da uslugu kupuju u agenciji, već će sve završavati direktno preko interneta. Uslovi za to postoje, danas sve što je potrebno za putovanje mogu kupiti preko interneta, neretko po boljim cenama u agenciji. Avio kartu, hotel, putno osiguranje…Ta promena se neće desiti odjedanput, ali je činjenica da se generacije smenjuju i da deca danas prvo nauče da barataju pametnim telefonom, tabletom i kompijuterom pre nego što nauče i da pišu. A agencija, na duge staze ne bi smela da zavisi samo od putnika koji nisu u stanju da koriste internet tehnologije, jer statistički gledano, ti putnici su i manje platežne moći, jer poseduju manje znanja. Naravno, svi znamo ponekog putnika koji ne zna Engleski, ne koristi internet i pametni telefon, ali svoj posao radi jako dobro i letuje po najskupljim hotelima i destinacijama. U agenciji gde sam ja radio, pamtile su se godine kad taj putnik nije putovao.

Zašto subagentura neće izumreti, samo će malo evoluirati:

Poverenje i sigurnost. Zato što profesionalac sa istorijom poslovanja uliva mnogo veće poverenje nego web sajt ili aplikacija. U prevodu – putnik želi da zna da ima koga da šćepa za vrat ako nešto krene loše (šala). Posvećenost i sigurnost koju subagent pruža su nezamenljivi. Primer kupca kojiem je ovaj razlog najbitniji, je porodični putnik, putnik koji ide na odmor sa malom decom itd., koji puno radi i nema vremena da na sebe preuzima obavezu i odgovornost detaljnog organizovanja putovanja, već želi da kupi gotov proizvod za koji mu neko garantuje.
Još jedan primer su recimo putovanja zaposlenih u firmi. Kada firma treba da organizuje karte, smeštaje osiguranja za poslovno putovanje, taj posao obično spada na asistenta, sekretaricu itd. koja je u velikom problemu ako odgovornost za sve detalje putovanja treba da snosi sama. Zato se osobe u firmama koje su odgovorne za organizaciju putovanja najčešće obraćaju agenciji.

Poznavanje preferencija putnika. Ako pratite IT portale, možete pročitati i da google takođe polako zastareva i da će ga zameniti AI (artificial intelligence) – veštačka inteligencija. Ipak, mnogo će vode proći ispod mosta dok bilo koja tehnologija bude sposobna da upozna korisnika/putnika kao što ga subagent zna i da sa njime ostvari tu vrstu odnosa.

Jeftinije cene. Paket aranžman za određenu destinaciju je u većini slučajeva jeftiniji nego kada se ta destinacija organizuje individualno preko interneta – zato što kada se radi zakup veće količine bilo smeštajnih ili transportnih kapaciteta, agencije dobijaju dobre cene zbog obima kupovine, te takve cene uspevaju da pruže i svojim putnicima.

Kako da osigurate i poboljšate vaše poslovanje pomoću modernih tehnologija.

Brzina i jasnoća. Subagent mora biti u stanju da brže i jasnije kupcu prezentuje ponudu na određeni upit nego što kupac to sam može učiniti putem interneta/googla. Google je dobar, ali nije savršen. Google ustvari zna samo koji sajt je bolje optimizovan, al ne zna tačno koja agencija ima koju ponudu. Takođe, google pokazuje 10 rezultata po strani dok određene destinacije u Srbiji radi preko 30 agencija. Travelcollab u svojoj bazi ima spisak svih agencija organizatora (150+) i evidenciju o svim destinacijama koje te agencije imaju u ponudi. Ako npr. u Upitu u Travelcollab-u ukucate destinaciju “Paralija”, sistem će vam izbaciti sve agencije u Srbiji koje imaju tu destinaciju u ponudi. Spisak tih agencija je sortiran po kvalitetu određene agencije za datu destinaciju. U ocenu kvaliteta ulazi – koliku proviziju odredjena agencija daje za odredjenu destinaciju, sam kvalitet usluge agencije(preglednost sajta, profesionalnost osoblja…) Na ovaj način, pretraga na googlu, ne može ni prići kvalitetu i brzini ponude koju subagent može da pruži.

Generisanje spiska agencija za destinaciju.GIF

Pozicioniranje na internetu. Da bi nove generacije putnika uopšte mogle da vas nađu, potrebno je se pozicionirate na internetu, pojavljujete na socijalnim mrežama itf. (Pogledaj tekstove: Kako napraviti sajt, kako SEO optimizovati sajt).

Marketing.  Marketing u subagenturi nimalo nije lak, ali postoje jako dobri načini da se on radi. Pogledajte tekst 5 načina za marketing u subagenturi.

Poboljšanje usluge u agenciji. Informacije o dugovanjima putnika, datumima, cenama, vremenima polaska itd, moraju uvek i u svakom trenutku biti na dohvat ruke bilo kojem radniku u agenciji. Ne sme se desiti da stranka čeka, dok subagent traži papirne priznanice da bi obračunao dugovanje. Travelcollab ove informacije nudi u deliću sekunde svakom zaposlenom u agenciji, u bilo koje doba dana i sa bilo kojeg mesta.

Slika stranice aranzmana.JPG

Jedan od primera kako Travelcollab aplikacija uvodi najmodernije načine poslovanja u subagenturu, je i slanje “na click” potvrda o putovanju, obaveštenja o dugovanjima i polascima, na mail ili mobilni telefon putnika. Putnici putem sajta subagenta ili putem linka koji im je stigao na mail, mogu da se uloguju i da provere status svog putovanja, dugovanja, broj dana do polaska itd, mogu da se obrate direktno zaposlenima u agenciji itd. Putnici link sa putovanjem mogu podeliti i međusobno.

Obaveštenja.GIF

Promena se ne treba plašiti ali ih ne treba ni zanemarivati, jer ignorisanje istih može da bude kobno za poslovanje firme.

 

registruj-agenciju