Besplatne zamene – alternative za Windows OS

Troškovi poslovanja u Srbiji znaju da budu prilično skupi za ekonomske uslove na tržištu. Jedan od takvih troškova je i licenca za Windows operativni softver. Računar je glavni alat svake turističke agencije, mnoge agencije imaju po 2 i više računara i većina koristi Windows kao operativni sistem. Po zakonu, za svaki instalirani Windows potrebno je platiti licencu. U ovom tekstu ćemo navesti besplatne alternative za Windows operativni sistem, nećemo se baviti detaljima licenciranja Windows sistema a ako vas tako nešto interesuje – koliko košta, do kad traje licenca, možete proveriti na sledećem linku: https://www.saznajnovo.com/2019/03/kako-proveriti-do-kada-vam-traje-windows-licenca/ .

Alternative koje ćemo predstaviti su izabrane jer su besplatne i najviše podsećaju na Windows te su otud najlakše za privikavanje i samo privikavanje ne bi trebalo da traje duže od dan-dva. Izgled desktopa, foldera je isti kao i način pokretanja sistema, programa, brisanja, kopiranja… Takođe je moguće otvarati dokumenta koja su sačuvana kao Excel, Word itd s tim što se koristi Open Office paket alata koji je takođe besplatan i identičan Microsoft Office-u.
Travelcollab svakako radi na bilo kojem operativnom sistemu jer je aplikacija cloud bazirana i pokreće se kroz bilo koji browser – chrome, firefox itd.

Kako instalirati nov operativni sistem?

Ne preporučujemo vam da sami instalirate operativni sistem jer ni vi ni mi nismo tehnička lica te može doći do ozbiljnih problema. Najbezbedniji način da instalirate nov operativni sistem je da se obratite nekome ko to već radi u vašem okruženju. Ukoliko ne poznajete osobu koja to radi, potražite je na googlu kucajući “servis računara [mesto-grad gde živite]”. Cene za reinstalaciju operativnog sistema se kreću od 10 do 30 eur u zavisnosti od firme i mesta. 

Da li mogu imati dva operativna sistema na računaru?

Da, možete imati 2 operativna sistema na računaru ali je u praksi potrebno da računar bude malo jače konfiguracije.

Da li mogu da prebacim podatke sa Windows OS-a na nov operativni sistem?

Da, možete da prebacite podatke sa Windowsa na nov OS s tim što ćete aplikacije na računaru morati ponovo da instalirate na nov OS.

Koji su to operativni sistemi koji mogu zameniti Windows?

Oba sistema su iz Linux porodice, spadaju u “open source” kategoriju softvera i besplatni su! To su Linux Ubuntu i Linux Mint. Oba operativna sistema su jako popularna u svetu i imaju veliku bazu programera koji ih održavaju i poboljšavaju na svakodnevnom nivou. Još jednom ponavljamo da je za instalaciju najbolje obratiti se stručnim osobama ali svakako možete da probate da ih instalirate i sami. U videoima ispod možete videti kako izgleda interfejs i korišćenje samog sistema. U oba sistema se jako lako instalira bilo koji Internet browser – Chrome, Firefox itd. i funkcionišu potpuno identično kao kod Windowsa.

Linux Ubuntu

Ovde možete videti kako izgleda korišćenje Linux Ubuntua:

Linux Mint

Ovde možete videti kako izgleda korišćenje Linux Mint-a:

Podrška za ove sisteme?

S obzirom da su oba sistema jako popularna u svetu i Srbiji lako je naći podršku ukoliko je potrebna. Googlajte “Podrska ubuntu Srbija”.

Savet za prelazak na besplatni operativni sistem:

Ukoliko imate nekoliko računara u kancelariji, za početak instalirajte besplatan operativni sistem samo na jednom računaru. Tu testirajte, igrajte se vidite da li vam odgovora. Ukoliko vam odgovora, prebacite sve postoječe računare na besplata OS – i sada imate miran san što se troškova licenciranja i inspekcije tiče.