Avio kompanije pod istragom zbog algoritama pomoću kojih razdvajaju sedišta saputnika kako bi putnici bili primorani na doplatu za spajanje sedišta

Avio kompanije su pod istragom zbog upotrebe algoritma pomoću kojih razdvajaju sedišta saputnika kako bi putnici bili primorani na doplatu da bi sedeli zajedno.

Margot James, ministarka za Digitalnu tehnologiju, kulturu i sport u Velikoj Britaniji je izjavila da određene kompanije koriste algoritme kako bi identifikovale putnike sa istim prezimenima koji putuju zajedno. One potom putnicima prodaju “rasparne” karte te ako putnici žele da sede jedni do drugih moraju dodatno da plate. Izvor informacije Times.co.uk

Posle prvobitnih rezultata istrage zaključeno je da više od trećine porodica koje putuju zajedno, sede odvojeno.

Ovaj trik putnicima godišnje izbije iz džepa 400 miliona dolara.

U slučaju avio kompanije Ryanair zaključeno je da više od 35% putnika koji putuju zajedno dobijaju rasparne karte uz mogućnost doplate da bi ih spojili. Ryanair je demantovao da koristi algoritme da bi doveo do ove situacije.

Avio kompanije tvrde da pokušavaju da spoje putnike koji putuju zajedno dok putnici dokazuju drugačije postavljajući slike sa letova na društvene mreže.