30 godina evolucije komunikacije u subagenturi

Nekada davno, naši subagentski preci su prodavali putovanja i pisali najave ručno, na papiru 🙂  Pričamo o vremenu još pre faks mašine a kamoli računara i interneta. Te najave/rezervacije je dalje trebalo proslediti organizatoru putovanja zarad potvrde rezervacije…

1. Telegraf i Teleks

Pre faks mašine to se radilo putem telegrafa ili teleksa. Telegraf ste mogli poslati putem pošte, a određene agencije su imale teleks mašinu koja je zvukom podsećala na telegrafske mašine u filmovima, putem kojih se prenosila morzeova azbuka.

Primer kolege koji nije imao sluha za modernizaciju poslovanja :):

2. Faks mašina

Potom se početkom 90′ pojavila faks mašina. Tada je za agencije faks mašina bila velika investicija jer se njena cena kretala oko 1.500 Nemačkih maraka. Određene agencije su shvatile prednost faks mašine i uvele je u poslovanje. Ipak bilo je agencija koje je nisu odmah uvele, pa su tako i agencije koje su imale faks mašinu morale da se dovijaju kako da pošalju faks agencijama koje je nemaju. Tako su se faks poruke i potvrde putovanja slale i primale preko komšija, prijatelja…

3. Mail

Napokon se pojavio i mail. Kao i kod svake tehnološke evolucije, napravio se raskorak između agencija koje su uvele mail u poslovanje i onih koje nisu. Postojao je period vremena kada, iako bi ste organizatoru poslali najavu na mail, ta najava se nije smatrala validnom, jer agencije često nisu ni proveravale mailove po nekoliko dana… Možete li danas zamisliti subagenturu bez e-maila?

4. Travelcollab

Travelcollab će se takođe sam po sebi nametnuti kao standard u industriji. Iz istog razloga iz kojeg je faks zamenio telegraf i teleks, i iz razloga iz kojeg je mail zamenio faks, jer ubrzava i pojednostavljuje kreiranje i vođenje evidencije o aranžmanima, putnicima, polascima i svim propratnim administrativnim stvarima… Ako je agenciji do sada bilo potrebno u proseku 8 minuta da zavede podatke o aranžmanu, unese putnike, cene, uplate, obračuna dugovanja sada će joj trebati 2 minuta. Tih 6 minuta razlike će vredeti zlata u letnjoj sezoni kada po nekoliko kupaca u agenciji čeka da dođe na red.
Travelcollab za sad dozvoljava da se podaci o aranžmanu zavedu na jako brz način, da se njima pristupi sa bilo kojeg mesta, da se generišu ugovor i rezervacija, da se download-uju na računar te da se ugovor ištampa i da putniku a rezervacija prosledi na mail agenciji organizatoru.
Jako je bitan i olakšan pristup tim podacima gde na početnoj strani Travelcollab-a možete videti u tabelarnom prikazu sve najvažnije detalje o aranžmanima koje radite, a pri kliku na bilo koji od njih, otići ćete na stranicu gde su apsolutno svi podaci vezani za taj aranžman. Na početnoj stranici možete videti br. ugovora, podatke o organizatoru, o kupcu, o destinaciji, datume, broj dana do polaska, dugovanja…

Na slikama ispod možete videti razliku. Sa leve strane je način na koji većina agencija čuva i pristupa podacima o aranžmanima, sa desne strane je Travelcollab način. Ipak, kada radite na Travelcollab način, vi takođe čuvate podatke i na stari način jer sve rezervacije downloadujete na računar i čuvate ih i u folderu takođe.

Kao i kod prethodnih prelazaka sa jednog standarda, načina rada i tehnologije na drugu, ni sada se ne očekuje prelazak cele industrije odjedanput. I kod prelaska sa telegrafa na faks, i sa faksa na mail, bilo je raskoraka u brzini prihvatanja novih tehnologija i standarda kod raziličitih agencija. Ipak, agencije koje prve prihvate takve promene obično naprave sebi veliku prednost nad konkurencijom – dobar primer su i agencije koje su prve uvele i web sajtove u poslovanje. Travelcollab stimuliše brz prelazak na njegovu tehnologiju tako što agencijama koje prve prihvate tehnologiju nudi odlične uslove korišćenja iste u smislu da zauvek imaju besplatan pristup i rad u aplikaciji. Uslovi će se vremenom pooštravati za nove korisnike što iz ekonomskih razloga, što iz zahvalnosti prema najranijim “early bird” korisnicima koje želimo da zaštitimo od podjednakog tehnološkog napretka konkurencije. Uslovi za rani ulazak će po našoj proceni važiti do sredine 2017 u zavisnosti od brzine razvoja aplikacije. Ipak, agencije potencijalni korisnici se ne trebaju brinuti da će zaboraviti da se registruju do tad, jer će svaka agencija biti kontaktirana i obaveštena o mogućnosti registracije pod “early bird” uslovima, i do kad ti uslovi važe.

Aplikacija postoji od januara 2017 godine i trenutno ima 40 agencija i 120 korisnika u sistemu.

Registruj agenciju besplatno

registruj-agenciju

Povezani tekstovi:

Travelcollab na sajmu turizma: travelcollab.com/travelcollab-na-sajmu-turizma-2017
3 Nivoa čuvanja podataka o aranžmanu u Travelcollab-u: travelcollab.com/3-nivoa-cuvanja-podataka-o-aranzmanu-kroz-travelcollab/