2018 godina, najteža u srpskom turističko-agencijskom poslovanju do sad?

Tokom letnje sezone 2018 došlo je do propasti nekoliko najvećih srpskih turističkih agencija. Vlasnik jedne od najvećih i najstarijih srpskih agencija – SAB je uhapšen dok su putnici agencije ostali bez putovanja i primorani da čekaju na povraćaj novca ako ga uopšte i bude bilo. Agencija FlyFly koja godinama važi za najuspešniju na ovim prostorima i koja kao takva bivala redovno nagrađivana od Beogradsko Sajma turizma, takođe je proglasila bankrot. Na kraju sezone crni bilans je doživeo vrhunac samoubistvom vlasnika turističke agencije Milenijum iz Trstenika.

Ovo potvrđuje činjenicu da je vođenje turističke agencije jedan od najstresnijih poslova u Srbiji. Propadaju i pekare i mlekare, prodavnice obuće, odeće, restorani, kafići. Ali kad propadne turistička agencija publicitet je mnogo veći jer je proizvod turističke agencije komplikovaniji. Kada propadne restoran, ne dešava se da gost ostane bez ručka koji je platio, zato to i nije neka vest. Međutim kada propadne turistička agencija, zbog samog načina prodaje usluge, čest je slučaj da mušterije turističke agencije bivaju prilično oštećene, te otud sva pompa i u neku ruku zaslužena medijska hajka i bruka kada je propast turističke agencije u pitanju. Ogroman problem pri propasti agencije organizatora predstavlja i povezanost sa subagentima jer deo tereta pada i na njih kad je gubljenje poverenja kupaca i povraćaj novca u pitanju.

Šta je uzrok ovome. Zašto agencije propadaju? Da li je njihovom vremenu jednostavno došao kraj?

Po našem viđenju, agencije propadaju zbog spoljašnjih problema kao što su promene na tržištu i promene preferencija kupaca i zbog unutrašnjih problema u samoj agenciji kao što su previše riskantno poslovanje i jednostavno loše vođenje agencije. Ne mislimo da je agencijskom poslovanju došao kraj iz više razloga.

Spoljašnji problemi u poslovanju:

Srpsko tržište je svakako jedno od platežno slabijih u Evropi i svetu. Ipak Srbi imaju kulturu putovanja i letovanja. Problem je što je kod izbora putovanja “u Srba” presudan faktor cena. To znači da je najbolji način da se privuče putnik – da se ponudi cena jeftinija od konkurencije. Na ovaj način određene agencije posluju na ivici dampinga uz minimalne marže što je jako riskantno kako za njih same tako i za konkurenciju. Sa druge strane, turistička agencija je jedan od biznisa koje je najlakše pokrenuti – nisu potrebne investicije u mašine, obratna sredstva itd, potrebno je samo registrovati agenciju, imati računar, telefon i lokal. Otud i pojava hiper konkurencije koja je takođe riskantna za sve učesnike u ovoj industriji. Sa treće strane, agencijsko poslovanje u Srbiji nije na idelan način uređeno zakonom te zakoni u većini slučajeva samo otežavaju poslovanje turističkih agencija dok ga ne uređuju. Booking.com i ostali servisi takođe utiču na preferencije kupaca da na samostalan način organizuju putovanje. Dakle: niske marže, hiperkonkurencija, zakoni koji guše i menjanje preferencija kupaca u ovom trenutku negativno utiču na poslovanje turističkih agencija u Srbiji.

Unutrašnji problemi u poslovanju:

Loša organizacija u okviru same agencije, loš protok podataka, riskantne kalkulacije i zakupi, ne ulaganje u prodaju i marketing su po nama najčešći vid unutrašnjih problema koji mogu dovesti do propasti turističke agencije. Sada više nego ikad je riskantno raditi puno a ne pametno.

Verujemo da agencijskom poslovanju nije došao kraj iz sledećih razloga:

Imamo primer agencija koje su se otvorile u poslednjih 5-10 godina, koje su shvatile promene na tržištu i koje su u konstantnom rastu. Te agencije ulažu u ljudstvo, marketing, prodaju, modernu tehnologiju. Jedan svetao primer je agencija Balkan Fun koja posluje od 2009 godine i koja iz godine u godinu konstantno povećava broj poslovnica, putnika, destinacija i usluga u ponudi. Pre svega imaju jako zahvalnu nišu – mladi i studenti koji žele dobar provod te nisu skloni reklamacijama i stresiranju svojih agenata. Sa druge strane, agencija ima jako diverzifikovanu mrežu marketinga i prodaje koja koristi promotere, dobar online i ofline prodajni i marketing nastup itd.
Takođe postoje subagenti koji su usavršili online i ofline prodaju te je kupcima lakše da kupe aranžmane organizatora preko subagenta nego preko samog organizatora.
Pisac ovog teksta je u sezoni leto – 2018, proveo u Americi gde je imao priliku da se uveri da su i na takvom tržištu gde je online kupovina na vrhuncu – turističke agencije žive i aktivne i pariraju servisima kao što su booking.com, airbnb.com … što govori da ako su na takvom tržištu turističke agencije opstale, zašto ne bi na srpskom gde je procenat stanovništva koji kupuje online znatno manji nego u Americi.

Koje korake preduzeti da bi se osiguralo sigurno poslovanje agencije:

  1. Ne zaletati se sa investicijama u zakupe, marketing itd. Srpsko tržište je slabašno i osetljivo i potrebno je osluškivati ga i postepeno ulagati u poslovanje.
  2. Edukacija! Edukujte sebe i zaposlene o prodaji, marketingu – posebno digitalnom marketingu koji pruža ogromne mogućnosti za još uvek jeftin novac, edukujte se i koristite tehnologije koje će vam uštedeti vreme i novac u poslovanju.
  3. Gradite bazu zadovoljnih kupaca koji će se iz godine u godinu vraćati vama.